Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za ubistvo četveromjesečnog sina Eldar Leđen dobio 11 godina zatvora

eldar ledjen

Eldar Leđen, 24-godišnji Sarajlija, danas je nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu osuđen na 11 godina zatvora zbog ubistva četvoromjesečnog sina A. L. u novembru 2014.

Istom presudom, njemu je produžen pritvor.

Na prethodnom ročištu, podsjetimo, tužilac Mladen Vukojičić je kazao da je nesporno dokazano da je ubistvo djeteta dogodilo na način kako je to opisano u optužnici, prenosi Oslobođenje.

Tužilac je naveo da je tokom saslušanja optuženog utvrđeno da je bacio dijete na fotelju, a što se poklapalo sa iskazima ostalih svjedoka, ali i sa materijalnim dokazima. Istakao je i da je prilikom psihijatrijskog vještačenja utvrđeno da je Leđen u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio uračunljiv, te je zatražio da se optuženi proglasi krivim i osudi u skladu sa zakonom.

Advokat Omar Mehmedbašić bio je mišljenja da Vijeće treba da uzme u obzir Leđenovu mladost i odredi mu što manju kaznu.

“On nije želio da dođe do smrti djeteta. Radi se o tome da je on u nezgodnom momentu postao otac, nije radio, bio je nervozan i nije se snašao u ulozi oca”, kazao je Mehmedbašić.

Optuženi Leđen, koji se složio sa svim što je kazao njegov branilac, ponovio je da nije želio ubiti svoje dijete, te da mu je teško nositi se s tim.

“Ja sam već kažnjen za cijeli život”, rekao je on tada.

Prema optužnici, Leđen je 29. novembra 2014. u kući gdje su bili podstanari u Ulici Avde Hodžića, dok je njegova supruga I. P. bila na poslu, nakon što je dijete odbijalo hranu i plakalo, te nakon što nije uspio zaustaviti njegov plač, uzeo mališana ispod pazuha, podigao uvis i bacio na drvenu fotelju.

Beba je udarila glavom i tijelom u drveni naslon fotelje, usljed čega je zadobila teške povrede i preminula.