Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaraza samoubojstva je stvaran i opasan problem

samoubistvo

Prema podacima, svakih 40 sekundi u svijetu jedna osoba sebi oduzme život. Smrt bližnjih uzrokovana samobistvom ogromna je trauma za porodicu i prijatelje, a samoubistva o kojima se puno govori i piše izazivaju efekt zaraze koji utječe na druge ljude koji imaju suicidalne misli.

Efekt zaraze samoubistvima poznat je još od 18. stoljeća i objavljivanja knjige “Patnje mladog Werthera”. Nakon što je knjiga postala popularna diljem svijeta broj samoubistava se drastično povećao te je u nekim zemljama knjiga bila i zabranjena.

Nakon samoubistva Marilyn Monroe 1962. godine, broj suicida u Americi se drastično povećao, pogotovo kod žena njezine dobi. Isti je slučaj bio i nakon samoubistva Kurta Cobaina 1994. godine, kada se na širem području Seattlea dogodio niz samoubistava koja su bila kopija njegovog.

U doba društvenih mreža, efekt zaraze samoubistvima drastično raste. Jedno istraživanje je pokazalo da će jedna od 20 osoba na društvenim mrežama doći u kontakt s osobom koja će izvršiti samoubistvo.