Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto se razvlači slučaj 65-godišnjeg pedofila iz Vinjana Stipe Ramljaka?

posusje

Nakon što je Općinski sud u Širokom Brijegu potvrdio optužnicu i produžio pritvor za još šest mjeseci 65-godišnjem starcu iz Posušja, zbog krivičnog djela upoznavanja djeteta sa pornografijom i bludnim radnjama, a što je za Fokus.ba potvrdio Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu, oglasila se i majka malodobne djevojčice.

Ona je uputila vapaj pravosudnim organima da počnu raditi svoj posao, te se zapitala da li postoji zakonski rok za rješavanje slučaja zlostavljanja malodobnog djeteta. Njeno reagiranje prenosimo u cjelosti:

“Šezdeset i petogodišnji monstrum Stipe Ramljak, sa boravištem u mjestu Vinjani, u Posušju, bio je uposlen u sokari “Remiko” i kao izbjeglica je došao u Posušje, a Općina i crkva su mu donirali sredstva da izgradi kuću.

Istraga se vjerovatno produžila jer to nije jedini slučaj u kojem je vršio bludne radnje nad maloljetnim licima, ali opet  predug je vremenski period jer je postupak žuran, bar su mi tako rekli. Postoje dokazi i crteži koje je moja kćerka crtala kada bi dolazila kod tog monstruma. Njegov sin Andrija Ramljak bi mojoj kćerki dao da crta bojice i papir i otišao bi na kat kuće u kojoj je živio monstrum. Zatim bi on okrenuo crteže od moje kćerke i s druge strane pisao svojom rukom pitanja mojoj kćerki o seksu.

Ona mu je morala odgovarati na ta pitanja i te je papire skrivao po kući. Kad mi je dijete sve ispričalo insistirala sam da se kuća ponovo pretraži jer je djete to meni ispričalo nekoliko dana nakon što je zatvoren. Na sve to mi je tužiteljica Natalija Marić odgovorila pa gospođo, kuća je pretražena kad su ga hapsili. A ja joj kažem, draga gospođo Natalija, tada još niste ni znali da postoje crteži mog djeteta u njegovoj kući na čijoj je poleđini svojom rukom pisao pitanja o seksu i svemu što bi s mojim djetetom radio.

Zatim joj je prijetio da ne smije nikome reći, citiram: “Ne smiješ nikome ništa reći jer ne znaš šta će ti se dogoditi”…

Jedne prilike dok je čuvao unuku kući, ona se otišla napiti vode u kuhinju. On je tada moju kćerku počeo dodirivati, na samo tri metra udaljenosti od unuke tiho joj šaputajući da ne smije ni slučajno nikome reći kako ga niko ne bi čuo. Zatim ga je moje djete pitalo, citiram: A zašto ti baš meni to sve radiš? Jesi ti to svojoj unuci radio? On je odgovorio pa neću njoj, ona je moja, na šta mu je ona rekla zašto onda meni? On je rekao tako da znaš kad narasteš. Kada su ga pritvorili ja sam otišla po svoje dijete kod babe od moje kćerke jer je moja kćerka živjela s ocem od kad smo se ja i njen otac rastali.

Njen otac otišao je živjeti i raditi u inostranstvo i djete je ostalo živjeti sa babom i u periodu dok je živjela s babom to se dešavalo. Posjedujem i snimke razgovora sa svojim djetetom, na kojima je moje dijete sve detaljno ispričalo što mu se dešavalo u tom periodu pakla. Znači puno je tu stvari koje neznate i još je tu puno gorih stvari zbog kojih mnoge majke ne bi spavale noćima. Ne želim ići u detalje i načine na koje je bludničio i silovao moje dijete prijeteći mu smrću”, ispričala je majka.


Javno izvinjenje

Tokom pisanja teksta o pedofilu Stipi Ramljaku novinaru Fokusa se potkrala greška pa je u potpisu, grubom tehničkom greškom, naveo ime i majke oštećene djevojčice. Čim je propust uočen, greška je ispravljena.

Ipak, hrabroj majci djevojčice, koja je u policijskom biltenu zavedena pod inicijalima L. M. redakcija Fokus se javno izvinjava i podržava je da istraje u nastojanju da se monstrum iz Vinjana sudski goni kako više nikad ne bi mogao nauditi ni jednom djetetu.