Zastrašujuća lakoća: Kako su seksualni predatori dolazili do djece u BiH

zlostavljanje

Sve većim razvojem i širenjem informacionih tehnologija seksualni predatori opasniji su no ikad i koriste se različitim metodama kako bi došli do djece, upozoravaju stručnjaci.

Tako i istražni organi u BiH imaju gotovo pa sablasna iskustva u ovoj oblasti koja podsjećaju na nešto što smo do sada gledali samo u holivudskim filmovima.

Kako su za Fokus.ba istakli iz Federalne uprave policije (FUP) seksualni predatori su provedbu svog plana na području Federacije BiH započinjali putem Facebooka ili drugih društvenih mreža.

„Sa Facebook računa, najčešće lažnog, pomoću obmane ili prijetnji i iznuda dobijali su jednu fotografiju ili jedan video snimak, nakon čega su ucjenama zlostavljali djecu“, naveli su iz FUP-a.

Zloupotreba djece, nažalost, nije tu završavala.

„Osumnjičene osobe su prodavale fotografije i video snimke sa sadržajem seksualnog zlostavljana djece. Najčešće su posjedovali sporni materijal na svojim računarima koji je skinut sa ‘darkweba’ te, pošto je taj sadržaj teško dostupan, isti prodavali za određenu sumu novca drugim osobama. Također, bilo je i slučajeva gdje su osumnjičene osobe razmjenjivale sporni sadržaj koji su na prethodno opisani način imale u posjedu“, istakli su iz FUP-a za Fokus.ba.

Potvrđeno je da su fotografije i video snimci prikazivali djecu koja su nastanjena na području Federacije BiH.

„Federalna uprava policije je u proteklom periodu sprovodila istrage po predmetima u kojima su akteri bila djeca koja su seksualno zlostavljana. Uočen je porast takvih slučajeva iz godine u godinu“, upozorili su iz FUP-a.

Policija za roditelje ima niz savjeta i uputa u vezi sa ovim opasnostima, budući da žrtva može biti bilo koje dijete.

„Roditelji trebaju imati otvorenu komunikaciju sa svojoj djecom, da im ukažu na opasnosti koje se nalaze na internetu. Trebaju imati uvid u stavku ‘prijatelji’ na Facebook društvenoj mreži kao i drugim internet mrežama i ne prihvatati prijatelje koje nisu u stvarnom životu upoznali. Također trebaju koristiti tzv. avatare umjesto fotografija, nadimke a ne njihova prava imena i prezimena. Možda još jedan savjet, odnosno konstatacija, jednog stručnjaka u ovom polju namijenjena roditeljima: ‘Nemojte misliti da ako je vaše djete u svojoj sobi u toplom da nije u opasnosti, jer je ono upravo tamo u svojoj sobi za svojim računarom na internetu kao da ga ostavite na aerodromu u Istanbulu, da se snalazi samo za put kući'“, naveli su iz FUP-a.