Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banjua Luka

Zataškavanje Davidovog ubistva: Protiv Davora Dragičevića ukupno 27 prijava

dragicevic

Posljednja prekršajna prijava protiv članova grupe Pravda za Davida Policijska uprava Banja Luka podnesena je u januaru

Protiv Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića koji je ubijen pod još uvijek nepoznatim okolnostima, podneseno je ukupno 27 prekršajnih prijava, otkriva izvor Srpskainfo blizak policiji.

– U pitanju su prijave podnesene po Zakonu o prekršajima, a zbog narušavanja javnog reda i mira i drugih prekršaja koji su nastali tokom višemjesečnog perioda okupljanja grupe Pravda za Davida na banjalučkom trgu, kao i tokom decembarskih protesta u Banjoj Luci – objasnio je odlično obaviješteni izvor Srpskainfo.

Udaljavanje od istrage

Advokat porodice Dragičević Ifet Feraget još ranije je istakao da učestale prijave protiv Davora Dragičevića i članova grupe „Pravda za Davida“ predstavljaju udaljavanje od istrage ubistva Davida Dragičevića.

– Imamo dokaze koji ukazuju na zataškavanje ubistva Davida Dragičevića. Ovdje nema nikakve politizacije slučaja, već se radi o odsustvu odgovarajuće istrage. Dakle, oni ne rade svoj posao, a hapse i prijavljuju ljude koji traže da tužilaštvo i policija rade taj posao – naveo Feraget.

Posljednja prekršajna prijava protiv članova grupe Pravda za Davida Policijska uprava Banja Luka podnesena je u januaru ove godine kada su Osnovnom sudu u Banjoj Luci dostavljena dva nova zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv Davora Dragičevića i drugih, a zbog događaja od 30. decembra prošle godine u centru Banje Luke.

Osim Dragičevića, pokretanje prekršajnog postupka zatraženo je protiv još 19 Banjalučana, a zaprijećene su novčane kazne u ukupnom iznosu od više hiljada maraka, pa čak i kazna zatvora.

Prema dokumentaciji Policijske uprave Banja Luka dostavljene sudu 22. i 23. januara ove godine, a koja je u posjedu Srpskainfo, sankcionisanje Dragičevića i ostalih tražilo se zbog događaja od 30. decembra prošle godine, koji su se odigrali kod Muzeja savremene umjetnosti uoči najavljenog koncerta Harisa Džinovića, te na Trgu Krajine.

U drugom zahtjevu Policijske uprave Banja Luka, od 22. januara ove godine, tražilo se sankcionisanje zbog dešavanja od 30. decembra prošle godine koja su se odigrala oko 23 sata na Trgu Krajine, kada su, kako je navedeno iz Policijske uprave Banja Luka, građani policiji uzvikivali „Kakvu sliku šaljete iz Banjaluke“, „Sram vas bilo“, „Imamo pravo šetati po trgu“, „Evo, sve nas vodite“…

“Pod maskom”

Iz Policijske uprave Banja Luka traže da se Dragičević i ostali kazne zbog počinjenih prekršaja iz članova 7, 24 i 31. Zakona o JRM. Dok član 24 propisuje kazne do čak 1.500 maraka ili 60 dana zatvora, član 31 navodi da će se kaznom u dvostrukom iznosu kazniti onaj koji pod maskom počini prekršaj.

Ostalo je nejasno ko je za vrijeme protesta bio “pod maskom”.