Kantonalno tužilaštvo TK

Zatražen pritvor za Ruse koji su u Tuzli pokušali počiniti računarsku prevaru

tuzilastvo tk (1)

Prilikom pretresa ovih osoba pronađena je oprema i laptop koji su koristili pri pokušaju računarske prevare

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) je Općinskom sudu Tuzla uputio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za dva ruska državljana V.Z. (27) i V.B. (26) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo – računarska prevara u pokušaju.

Postoji osnovana sumnja da su ova dva ruska državljana 26. oktobra u ranim jutarnjim satima u tuzlanskom naselju Slatina došli do bankomata jedne banke i upotrebom podesnog alata demontirali poklopac i načinili otvor u kojem se nalaze kablovi za kontrolu operativnog sistema.

Nakon toga su pokušali da unesu, oštete, izmjene ili prikriju računarske podatke ili da utiču na ishod elektronske obrade podataka, u čemu su spriječeni od radnika zaštitarske agencije, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Osumnjičene su pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla odmah lišili slobode, obavljena je kriminalistička obrada, te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predani u nadležnost Tužilaštva.

Prilikom pretresa ovih osoba pronađena je oprema i laptop koji su koristili pri pokušaju računarske prevare.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene, navodi se u saopćenju.

Istražne radnje u ovom predmetu su u toku.