Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatvorenici u Sarajevu pravili oružje i skrivali ga pod jastucima

sipa-akcija-pretres-5
Foto: Ilustracija

Spektakularno, baš kao u visokobudžetnim filmovima, više od stotinu policajaca pretreslo je jučer sarajevske kazneno-popravne zavode “Miljacka” i “Igman”, gdje su zavirili u sve ćelije i pronašli manje količine oružja koje su zatvorenici sami napravili.

Riječ je o oružju izrađenom od četkica za zube, šipki od kreveta i sličnih predmeta, a koje su kriminalci nosili sa sobom i krili u krevetu, ispod jastuka, ili na neki treći način. Iako je riječ o velikoj akciji, detalji su uglavnom ostali manje poznati.

Azra Bačvić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo, a po čijem nalogu su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Kantona Sarajevo upali u zatvorske odaje, kratko je potvrdila da su “određeni predmeti izuzeti prilikom pretresa”.

Isto tako, Amer Softić, direktor KPZ Sarajevo, tvrdi da akcija ne predstavlja ništa specijalno, već da je riječ o, kako je naglasio, redovnim aktivnostima. On je potvrdio da su tokom ove akcije pretresene baš sve sobe, što sudski policajci, pošto ih nema dovoljno, ne mogu sami uraditi.

Zatvorske ćelije su, po riječima Softića, pretrpane, pa tako u deset kvadratnih metara bude po pet osoba. “Ovaj zatvor je građen u vrijeme Austrougarske i prikladan je bio kada je u Sarajevu živjelo 150.000 ljudi. Sada je bure baruta u centru grada. U njemu je iza rešetaka 180 osoba. Ljudi u takvim uslovima postanu nervozni”, naveo je Softić.

On smatra da zatvorski policajci u takvim uslovima odlično rade svoj posao, te ističe da unutra od opreme ne nose apsolutno ništa osim lisica i spreja. “Trebalo bi osavremeniti opremu u zatvoru, koja je sada iz osamdesetih godina prošlog vijeka. Pretresi kakav je ovaj trebalo bi da se izvode bar jednom u pola godine”, poručio je Softić.

Zanimljivo je da su jučerašnji pretresi počeli u cik zore, oko šest časova. Okupljanje policijskih vozila izazvalo je znatiželju kod većine, a strah kod pojedinih stanovnika okolnih zgrada, koji su se u čudu pitali šta se događa i da li su uopšte bezbjedni.