Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatvorenik u sarajevskom zatvoru zarobio čuvare i maltretirao ih

smjic

Edin Smajić, koji ima podeblji policijski dosje, a koji se nalazio u Pritvorskoj jedinici KPZ-a Sarajevo, prije nekoliko dana, uzazvao incident.

Smajić je prije nekoliko dana razvalio vrata ćelije i, kako je za Dnevni avaz kazao izvor upućen u istragu, s pritvorenicima koji su bili s njim izašao iz ćelije.

Potom je četvoricu zatvorskih stražara, koji su bili tu noć u smjeni, maltertirao, šamarao, udarao nogama, prijetio im…

Nije poznato jesu li i drugi pritvorenici učestvovali u maltretiranju čuvara.

– Sreća da nije našao ključeve drugih ćelija, inače je sve pritvorenike mogao pustiti vani. Sreća i da stražari ne nose oružje kada su u KPZ-u, nego samo kada rade pratnje jer je mogao biti veći incident. Oružje ne nose upravo zbog ovakvih slučajeva. Kako sam čuo, navodno je Smajiću tu noć bio rođendan i neki pričaju da je svemu kumovao i prokrijumčareni alkohol ili droga – kazao je izvor.

Nakon ovog incidenta, Smajić je prebačen u KPZ Zenica, a istragu o ovom slučaju vodi Tužilaštvo KS, prenosi Dnevin avaz.

Smajić je, inače, odranije dobro poznat policiji po krivičnim djelima. On je s Alenom Bodulovićem hapšen u martu 2015. godine zbog pucnjave u sarajevskom klubu ”Podrum”, u kojoj je teško ranjen Elvedin Škrijelj i zbog ovog slučaja podignuta je i optužnica protiv njih.

Bodulović se tereti za pokušaj ubistva Škrijelja, izazivanje opće opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja i municije te nasilničko ponašanje, a Smajić za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja te nasilničko ponašanje.

U decembru 2007. godine Smajić je uhapšen s Eldinom Kukom i Nedžibom Spahićem zvanim Džiba zbog sumnje da su u ugostiteljskom objektu ”Cigo” u Vogošći maltretirali, a potom i fizički napali osoblje te goste restorana.

Tom prilikom četiri osobe su lakše povrijeđene. Poslije nasilništva u restoranu, pobjegli su u obližnju šumu, gdje ih je policija pronašla i uhapsila. Smajić je hapšen i u maju 2007. godine jer je s Adnanom Hodžićem zvanim Pirgo učestvovao u pucnjavi u Buča Potoku kada su pokušali ubiti bivšeg policajca Zaima Šejtu, koji je tom prilikom ranjen.