Crna hronika

Završena obdukcija tijela Banjalučanina koji je umro nakon napada pasa

09/08/2017

Obdukcijom tijela Mlađena Radakovića (61), koji je preminuo nakon što su ga izgrizli psi, nije još utvrđen uzrok smrti i biće poznat nakon detaljnih analiza, saznaje “Glas Srpske”.

Radakovića su po vratu i grudima u subotu izgrizla dva psa rase “azijat”. Tokom saniranja ugriza mu je pozlilo i preminuo je. Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske tada je saopšteno da je on doživio infarkt.

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu potvrdili su da je obdukcija urađena, ali da još nije poznat uzrok smrti.

– Uzorci organa preminulog su izuzeti i poslati na patohistološku analizu. Kada se ona završi, trebalo bi da bude poznat uzrok smrti – rekli su u Tužilaštvu.

U napadu razjarenih pasa, koji se desio u subotu uveče, osim Radakovića psi su izgrizli njegovu suprugu Maricu (56) i sina Stefana (21), te njihove komšije supružnike Zoru (57) i Momira Mišića (59).

Prema nezvaničnim informacijama, psi su vlasništvo supružnika Slobodanke i Slobodana Bojanića, a pobjegli su dok je Slobodanova majka prala boksove. Preskočili su ogradu visoku oko metar i po, a zatim nasrnuli na Zoru Mišić i izgrizli je.

Njoj su u pomoć pritrčali kćerka Svjetlana i suprug Momir kojeg su psi ugrizli više puta. Tokom napada naišla je Slobodanova majka i psi su otišli u svoje dvorište, a ubrzo su se opet oteli kontroli i pobjegli.

Tad su napali Maricu Radaković koja je krenula do komšija Mišić kada je čula jauke. Kada su to vidjeli Maričin muž Mlađen i sin Stefan, dotrčali su da je spasu. Tada su ove životinje izgrizle obojicu. Protiv vlasnika Tužilaštvo će podnijeti prijavu zbog izazivanja opšte opasnosti, a Gradska uprava zbog kršenja odluke o komunalnom redu jer je ograda dvorišta bila niža od propisane. Prijavu će podnijeti i veterinarska inspekcija jer psi nisu bili pelcovani. Psi će najvjerovatnije ovih dana biti ustrijeljeni i uradiće se analiza kako bi bilo utvrđeno da li su bili bijesni.

Međutim, u tom trenutku je, kaže, otac jednog djeteta počeo da galami na vlasnicu, zbog čega su psi opet preskočili ogradu. Ona je potvrdila da psi nisu vakcinisani jer veterinar koji je dolazio da ih vakciniše, kako tvrdi, nije mogao to da uradi jer se previše bojao.

Napadnuta Zora Mišić rekla je ranije da su je psi napali iznenada dok je šetala nedaleko od kuće.

“Ja sam šetala nedaleko od kuće kada su oni strčali niz kukuruze i napali me. Počeli su me gristi, branila sam se koliko sam mogla, ali sam pala na pod. Tada sam zajaukala, što su čuli suprug i kćerka. Supruga Momira su toliko izujedali da je ostao na Hirurgiji, a jadna moja kćerka je sve to gledala i u tom trenutku mislila kako će ostati bez oca i majke”, priča potresena Zora.

Apel vlasnicima

Ministarstvo pravde RS uputilo je apel vlasnicima svih životinja da se odgovorno, savjesno i humano ponašaju prema svojim ljubimcima, te da im obezbijede adekvatno starateljstvo zbog bezbjednosti građana.

“U vezi s tragičnim gubitkom života koji je nastao usljed ujeda pasa, želimo podići svijest zajednice o tome da su posljedice ovakvih postupka pojedinaca prije svega krivični postupci, čiji ishod su kazne zatvora, ali i šteta koju u određenim situacijama trpe i građani i država”, rekli su iz Ministarstva pravde RS.

Odgovorno vlasništvo, kako su naveli, uz ostalo, podrazumijeva i da su životinje sterilisane, čipovane i vakcinisane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.