Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kantonalni sud u sarajevu

Završeno suđenje Sanjinu Sefiću, Tužilaštvo i porodice traže maksimalnu kaznu

sefic-nap2

Na kraju se sudu obratio i optuženi Sanjin Sefić

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu danas je iznošenjem završnih riječi Tužilaštva KS, punomoćnika porodica Selme Agić i Edite Malkoč Adele Duraković i advokata odbrane Kerima Čelika okončan ponovljeni sudski postupak protiv Sanjina Sefića.

Tužiteljica Tužilaštva KS Jasminka Knežević kazala je u završnoj riječi da je tokom dokaznog postupka dokazala činjenične navode da je Sanjin Sefić počinio krivična djela koja su mu stavljaju na teret.

Sefić se tereti za krivična djela teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 332 KZ FBiH) i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće (član 337 stav 2). On je u noći 10. oktobra 2016. godine na pješačkom prijelazu na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici krećući se brzinom od 105 km na sat i prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu automobilom udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč koje se od zadobijenih povreda preminule. Sefić se udaljio s lica mjesta, a u jutro 11. oktobra pobjegao je u Srbiju odakle je izručen 9. januara 2017. godine.

Tužiteljica Knežević istakla je da je ispitivanjem svjedoka, očevidaca, vještaka u potpunosti dokazano da je Sefić upravljao automobilom Golf VI te da svjestan da u opasnost može dovesti druge učesnike u saobraćaju nije preduzeo radnju kočenja niti izbjegavanja pješakinja pritom prolazeći na crveno svjetlo na semaforu.

Vještak je utvrdio da se Sefić kretao nedozvoljenom brzinom koja je propisana za kretanje tom saobraćajnicom. I u ponovljenom saobraćajnom vještačenju po naredbi Kantonalnog suda utvrđeno je da je brzina kretanja automobila kojim je upravljao Sanjin Sefić bila 102 km na sat.

„Optuženi nije na vrijeme primjetio pješake, nije smanjio brzinu, nije propustio pješake da prođe, a nakon što je udario u pješake nije ostao na licu mjesta da pruži pomoć“, kazala je Knežević.

Ona je istakla da Tužilaštvo KS osporava vještačenje vještaka Milana Vujanića kao pristrasan, paušalan i neutemeljen, a koji je sud cijenio u prvostepenoj presudi.

“Vještak je svjesno i namjerno iznio lažno mišljenje“, kazala je Knežević.

Istakla je kako propusta od strane pješakinja nije bilo. Dodala je da je Sefić smišljao plan bijega nakon što je skrivio saobraćajnu nesreću, te je sa eventualnim umišljajem počinio krivično djelo.

„Svjestan šta je uradio smislio je bijeg u nastojanju da ne bude otkriven i izbjegne odgovornost prešao je granicu iste noći“, kazala je Knežević.

Ona je kazala da je ovim slučajem uznemirena javnost, da se kod optuženog ne primjećuju tragovi empatije niti suosjećanja.

„Na strani optuženog ne postoji nijedna olakšavajuća okolnosti“, kazala je tužiteljica.

Ona je sudu predložila maksimalnu propisanu kaznu kao i da se produži mjera pritvora.

Punomoćnica porodica stradalih studentica Selme Agić i Edite Malkoč Adela Duraković umjesto porodica je iznijela završnu riječ te je zamolila sud da se pri donošenju presude osvrnu i na njihovu završnu riječ.

„Ovo je bio mukotrpan proces, a prodice su se i pored svega držale dostojanstveno bez ometanja rada suda. Bili su izloženi i provokacijama ranije tada optuženih. Strašna je činjenica da su porodice za smrt svojih kćerki i sestara saznali iz medija. Od tog dana počinje agonija. Optuženi tokom postupka nije pokazao saosjećanje. Apsurd je da oni koji mu pomagali nakon učinjenja krivičnog djela priznaju krivnju“.

Ona je u završnoj riječi istakla da je Sefić nakon što je skrivio nesreću počinio novo krivično djelo neukazivanja pomoći osobama povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći.

„Smišljao je način kako pobjeći, ali od istine i pravde se ne može pobjeći“, kazala je Duraković tražeći od suda da izrekne najstrožiju kazni jer svaka druga bi bila nepravedna.

Ona je iznijela i imovinsko-pravni zahtjev porodica Agić i Malkoč za pretrpljenu duševnu bol i to porodica Agić 90.000 KM i porodica Malkoč 75.000 KM.

„Sud može odmah odlučiti o ovom zahtjevu jer svaki novi postupak u vezi imovinsko-pravnog zahtjeva iziskuje troškove koje porodice ne mogu plaćati. Ovaj put porodice nemaju snage da se obraćaju. Njihovu bol vrijeme ne liječi ona je svakim danom sve veća“, kazala je Duraković.

Advokat Kerim Čelik u iznošenju završnih riječi u više navrata je citirao zapisnike sa ranijih ročišta, a najviše se odnosilo na vještake saobraćajne struke Milana Vujanića i Nedima Kamenjaševića. On je istakao kako Tužilaštvo KS nije van razumne sumnje dokazalo da je njegov branjenik počinio krivično djelo.

„Sud treba cijeniti da je riječ o mladom čovjeku korektnog držanja tokom suđenja. I za njegovu porodicu ovo je tragedija koja će ih pratiti do kraja života“.

Čelik je predložio sudu da donese oslobađajuću presudu ili ga eventualno oglasi krivim za krivično djelo iz nehata, oslobodi pritvora i troškova postupka.

Na kraju se sudu obratio i optuženi Sanjin Sefić:

„Ovo su 3,5 teške godine, a najviše za oštećene. Nažalost postupak je trajao koliko je trajao, ja bih najviše volio da se ovo završilo za mjesec. Da mogu da vratim vrijeme ja bih volio da sam ja nastradao a ne one. Ne uživam ni u kakvim blagodatima već sam na lijekovima i pod traumama“, kazao je Sefić.

Izricanje presude zakazano je za 19. mart u 14:30 sati.