Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završio u invalidskim kolicima: Ne znam zašto me je pregazio

nissan crna hronika

Suđenje Eldinu Muliću (1989) optuženom da je 16. aprila prošle godine pokušao ubiti Sulju Planju kojeg je u ulici Sutjeska namjerno udario nissanom (A56-J-342) i nanio mu teške tjelesne ozljede, nastavljeno je jučer u sarajevskom Kantonalnom sudu saslušanjem oštećenog koji je ustvrdio da mu nije poznat motiv napada, piše Dnevni list.

Turiranje vozila

Planja, koji se u sudnici pojavio u invalidskim kolicima, je na početku svjedočenja ispričao da sa optuženim nikada ranije nije bio u sukobu, te da je Mulića poznavao iz viđenja, kako je rekao, kao sitnog dilera.

“Izlazio sam iz trgovine, kada sam začuo turiranje vozila. Mislio sam da se neko folira. Kad sam zakoračio nogom na trotoar, automobil me udario s desne strane, bacio na šajbu, pa na krov i odletio sam 15 metara. U trenutku dok sam ležao na zemlji, vidio sam plavi automobil kako pokušava krenuti u rikverc prema meni. Međutim, ispriječio mu se neki golf A- 3. Nisam vidio ko je vozio, osim da je vozač bio u bijeloj košulji”, posvjedočio je Planja.

Oštećeni je kazao kako nije znao ko ga je udario automobilom, dok mu u bolnicu kasnije nije došao Emir Porobić i rekao mu da ga je udario Mulić.

“Tražim krivično gonjenje i postavljam imovinski zahtjev, ali se ne mogu izjasniti o iznosu, jer nema tih para kojim mi se može platiti ono kroz šta sam prošao. Ni nakon devet mjeseci ne mogu na noge, imao sam teške operacije, predstoji mi još jedna”, dodao je Planja.

Optuženi Mulić izvinio se Planji i rekao da je bio pod utjecajem droge i da mu nije namjerno nanio ozljede, kao i da mu je žao što je u kolicima.

Iskazi policajaca

Nakon Planje, svoje iskaze su dali policajci Alen Delić, Asmir Gurović i Ismir Merdžanić koji su radili uviđaj, te uhapsili optuženog. Tako su Delić i Gurović ispričali da su, nakon što su preko radioveze čuli da je oboren pješak na Sutjesci, primijetili plavi nissan sa velikim oštećenjima u blizini sarajevskog KPZ-a. Ubrzo se, prema riječima policajaca, pojavio Mulić, koji je na sebi imao bijelu košulju sa tragovima koji su asocirali na krv, te kazao kako je imao obavezu da se javi u KPZ u 12 sati.

Policajcima je priznao da je on vozio nissan, te se nije opirao hapšenju. Istražitelj Jedinice za saobraćaj sarajevskog MUP-a Merdžanić je ispričao kako je nakon udesa upućen u Klinički centar Koševo, gdje je saznao su Planji konstatirane teške ozljede, odnosno prelomi obje potkoljenice, te da je bio na mjestu udesa gdje je pomogao kolegama koje su radile uviđaj.

“Vozač minibusa, koji je također bio oštećen, ispričao je da je primijetio plavi nissan koji je dugo stajao na cesti i nešto čekao. Vozači su mu svirali da se skloni, kako je rekao vozač minusa, jer se već stvorila kolona”, naveo je Merdžanić, te dodao da je prilikom testiranja kod Mulića utvrđeno prisustvo marihuane i hašiša, te je govorio da zna koga je udario.

Predsjedavajuća Vijeća Indira Jahić nastavak suđenja Muliću je zakazala za 3. mart.