Zbog krijumčarenja oružja podignuta optužnica protiv sedam osoba

sud i tuzilastvo bih

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju BiH podigao je optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za nabavku, krijumčarenje i prodaju na crnom tržištu oružja i streljiva.

Optužnica je podignuta protiv Izeta Redžovića, (1970) iz Beograda, nastanjenog u Sarajevu i Novom Pazaru, državljanin BiH i Srbije i Marija Prcea (1978) iz Mostara, državljanina BiH i Republike Hrvatske. Također optužnica je podignuta protiv Harisa Hodžića, zvanog“Hari“, (1983) iz Travnika, nastanjenog u Sarajevu, Mustafe Šemića zvanog“Mujo“ (1959) iz Mostara, Nikole Pandže zvanog „Nidžo“ (1957) iz Mostara, Muhameda Mehmetija, zvanog “Hadžija“ (1978) iz Sarajeva i Mensada Sijarića, (1961) iz Godijeva, Crna Gora, nastanjenog u Sarajevu, svi državljani BiH.

Optuženi se terete da su u više navrata vršili ilegalnu nabavku oružja, uglavnom pištolja, raznih proizvođača i kalibara, zajedno sa streljivom, koje su u skrivenim mjestima (tzv. bunkerima) uvozili i krijumčarili s ciljem dalje prodaje na ilegalnom tržištu oružja i streljiva, gdje oružje nabavljaju najčešće izvršitelji kaznenih djela,

Također, optuženi se terete i da su nabavljali vatreno oružje i streljivo koje su krijumčarili iz BiH na područje Republike Srbije, kao i na područje SR Njemačke, te su prodajom oružja i streljiva njima poznatim osobama ostvarivali značajnu imovinsku korist.

Optuženi se u 11 tačaka optužnice, terete za nabavku, krijumčarenje i dalju prodaju više desetaka komada vatrenog oružja i veće količine streljiva, koja je završila na crnom tržištu naoružanja u BiH, Srbiji i SR Njemačkoj, a prilikom pretresa kuće i prostorija koje koriste optuženi Pandža i Prce pronađeno je više desetaka komada oružja, pištolja, pušaka, prigušivača i veća količina streljiva koja je zaplijenjena.

Izet Redžović tereti se da je organizirao skupinu ljudi, a u cilju posredovanja u međunarodnom krijumčarenju oružja bez potrebnih dozvola i odobrenja, a optuženi Hodžić, Šemić, Pandža, Sijarić, Prce i Mehmeti terete se da su kao pripadnici organizirane skupine sudjelovali u krijumčarenju oružja i streljiva, čime su počinili kaznena djela neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. KZ-a BiH i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz članka 371. KZ-a FBiH.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama intenzivno se bori protiv krijumčarenja oružja i streljiva, jer se ovo oružje na crnom tržištu najčešće koristi prilikom izvršenja raznih kaznenih djela, te se na taj način izravno ugrožava sigurnost građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.