Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otmičar i ubica

Zbog otmičara i ubice Osmana danas je bilo opsadno stanje u Banjoj Luci

Osman-Velagic

Rasim Husić je nestao u aprilu 2009, beživotno tijelo je mjesec dana kasnije pronađeno zabetonirano u bunaru u okolini Subotice u Vojvodini

Otmičar i ubica

(49) iz Janje kod Bijeljine prebačen je u UKC Republike Srpske nakon što mu se pogoršalo zdravstveno stanje u KPZ Foča, saznaje Srpskainfo.

Izvor blizak pravosuđu RS izjavio je da je Velagić u pratnji naoružanih stražara smješten u UKC na Kliniku za neurohirurgiju, nakon što se požalio na bolove u predjelu glave.

– Pregledan je u bolnici u Foči, gdje mu nisu mogli pomoći, a zatim je prebačen u Banjaluku gdje će ga najvjerovatnije operisati. Sve vrijeme je pod budnim okom čuvara kako ne bi došlo do neželjenih posljedica – objasnio je izvor Srpskainfo.

Velagić je u julu 2010. osuđen na 27 godina robije zbog otmice i ubistva Rasima Husića iz Bijeljine, slučaja koji je šokirao BiH, ali i region po brutalnosti koju su iskazali Velagić i saučesnici.

U optužnici se navodilo da je Velagić lično ubio Husića i da su optuženi, njegov sin Đulaga i Faruk Bukvić, uz dogovor sa Srđanom Bundrom iz Subotice, u aprilu 2009. oteli Husića i prebacili ga u Srbiju.

– Sve su uradili s namjerom da od njegove porodice iznude 150.000 eura. Husićevu porodicu zvali su iz Srbije, prijetili da će ubiti Rasima i tražili novac – navodilo se u optužnici.

Poslije priznanja krivice, Đulaga Velagić je osuđen na tri i po, a Faruk Bukvić na dvije i po godine zatvora.

Odbrana Velagića tvrdila je tokom sudskog postupka da nije bilo očevidaca ubistva, te da su postojale čak četiri verzije ubistva Husića, kako od strane tužilaštva, tako i verzije optuženih.

– Zašto bi Velagić prelazio toliki put da ubije Husića, kad ga je mogao ubiti i u Bijeljini? Takođe, zašto bi neko oteo čovjeka pred očima mnogobrojnih svjedoka, kao što to u optužnici tvrdi specijalno tužilaštvo – isticala je odbrana, ali sud nije prihvatio ovakve tvrdnje u korsti optuženog, pa mu je izrekao kaznu dugotrajnog zatvora od 27 godina.

Protiv optuženog su bili materijalni dokazi, svjedoci i vještaci, poslije čega je bez sumnje dokazano da je Velagić na najsuroviji način zloupotrijebio povjerenje žrtve i hladnokrvno ga ubio zajedno sa saučesnikom Srđanom Bundrom iz Subotice, protiv koga se vodio odvojeni postupak u Srbiji.

Rasim Husić je nestao u aprilu 2009, beživotno tijelo je mjesec dana kasnije pronađeno zabetonirano u bunaru u okolini Subotice u Vojvodini.

Policija je u prvim danima istrage uhapsila devetoricu osumnjičenih, koji su bili povezani s ubistvom. Prema nezvaničnim informacijama, Husić i Velagić, inače vlasnik građevinske firme u Bijeljini, krenuli su u Suboticu kako bi nabavili mramor za Husićevu novu kuću.

Nakon prelaska granice i ulaska na teritoriju Srbije, Husić je otet i odveden u okolinu Subotice, gdje su ga pretukli, te je ubrzo umro. Otmičari su ipak, nazvali njegovog brata i sina, koji rade u Njemačkoj, i tražili od njih 150.000 eura otkupnine.

Husićev leš policija je pronašla na privatnom imanju jednog od ubica u Subotici.

Motiv otmice i ubistva Husića bila je činjenica da se Velagićeva građevinska firma “Ojle” nalazila u ogromnim dugovima.