Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Zbog pokušaja ubistva policajca, 33-godišnjaku određen pritvor

Foto: Brčko danas/ Ilustracija

Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH intenzivno sprovode istragu protiv S. M. zbog sumnje da je 6. juna oko 02,30 časova u ulici Mostarska, ispred ugostiteljskog objekta Belvedere, pucanjem iz pištolja pokušao lišiti života J. T.

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud odredio je jednomjesečni pritvor S. M. (33), osumnjičenom da je prije dva dana u Brčkom pucanjem iz pištolja pokušao lišiti života policijskog službenika J. T. Osumnjičenom za pokušaj ubistva, pritvor je određen usljed opasnosti da bi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH intenzivno sprovode istragu protiv S. M. zbog sumnje da je 6. juna oko 02,30 časova u ulici Mostarska, ispred ugostiteljskog objekta Belvedere, pucanjem iz pištolja pokušao lišiti života J. T.

Kako se navodi u naredbi o sprovođenju istrage, nakon što su prethodnog dana u večernjim satima zajedno sjedili u navedenom objektu, njih dvojica su se odvezli na brčanski carinski treminal gdje su pred prijateljem E. T. započeli verbalni sukob.

Nakon toga, E. T. je osumnjičenog povezao do objekta Belvedere, dok ih je oštećeni pratio i sustigao na parkingu tog objekta gdje su nastavili verbalni sukob. Zatim je osumnjičeni, dok se J. T. nalazio u automobilu, iz svog vozila uzeo pištolj i, svjestan da ga može lišiti života, iz neposredne blizine ispalio sedam hitaca prema njemu.

Kako se zaključuje u naredbi, on je oštećenog pogodio u lijevu nadlakticu, nanijevši mu tešku tjelesnu povredu, i na više mjesta oštetio vozilo u kojem se nalazio J. T, nakon čega se s trećim licem odvezao s lica mjesta.

Osumnjičeni je ubrzo lociran i uhapšen, a nakon zadržavanja i kriminalističke obrade u Policiji, sproveden je u prostorije Tužilaštva. Kao što je to Policija prethodno učinila, i Tužilaštvo je osumnjičenog zadržalo tokom 24 sata, ispitavši ga za to vrijeme u svojstvu osumnjičenog, nakon čega je podnijelo prijedlog sudu da mu odredi pritvor. Prijedlog za određivanje pritvora obrazložen je postojanjem opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. Prihvativši tužilački prijedlog u cijelosti, Osnovni sud Brčko distrikta odredio je pritvor S. M. u trajanju od jednog mjeseca, a koji počinje teći od momenta njegovog hapšenja.

U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija neodložno nastavljaju istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela ubistva u pokušaju i krivičnog djela neovlaštene nabavke i držanja oružja, saopćeno je danas.