Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žele osumnjičenog za ubistvo smjestiti iza rešetaka, ali sudija misli da nema svrhe

admir pezo

Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevo zaprimilo je danas Rješenje Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) kojim se ponovo odbija prijedlog za određivanje pritvora Ademiru Pezi, optuženom za ubistvo Vedada Bajrice 5. novembra 2014. godine u sarajevskom naselju Vratnik, te mu se određuju neke od mjera zabrane, saznaje Fena u Kantonalnom tužiteljstvu.

Naime, KSS smatra  da je u konkretnom slučaju mjera pritvora prema optuženom Pezi ostvarila svoju svrhu, te da nije neophodno da se prema njemu ponovo određuje pritvor odnosno da se svrha može postići primjenom mjera zabrane.
Sud ponovo nalazi da u konkretnom slučaju nema stvarne opasnosti ugrožavanja javnog reda puštanjem na slobodu optuženog.Kantonalno tužiteljstvo će se žaliti na ovu odluku KSS-a, kao što je to učinilo i ranije. Podsjetimo, optuženi Pezo je ranijom odlukom KSS-a 5. maja pušten iz pritvora.Stoga je Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo podnijelo novi prijedlog za određivanje pritvora. Međutim, KSS je odbio taj prijedlog i nije odredio pritvor optuženom.

Nezadovoljno takvom odlukom Kantonalno tužiteljstvo je, u međuvremenu, podnijelo žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, a koji je žalbu tužiteljstva uvažio kao osnovanu i ukinuo ranije Rješenje KSS-a.

KSS je prilikom ponovnog odlućivanja o pritvoru u ovom slučaju donio Rješenje kojim se odbija prijedlog Tužiteljstva za određivanje pritvora optuženom Pezi te određuju mjere zabrane.