Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Željko Stekić priznao krivicu za krijumčarenje kokaina, osuđen na godinu i po zatvora

sud bih
Foto: Damir Begović/ Fokus

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te ne može uložiti žalbu na krivično-pravnu sakciju

Optuženi Željko Stekić (1969), u prisustvu advokata, sporazumno je priznao krivicu, nakon čega je u Sudu BiH osuđen na kazna zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM, koju je optuženi dužan uplatiti u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude Suda BiH.

Oglašen je krivim za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz KZ-a BiH, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

Optuženi je priznao krivicu da je, 1. septembra ove godine, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno izvršio međunarodni prenos opojne droge „kokain“ u količini od oko pola kilograma (500,6 grama) sa područja R Srbije na područje Bosne i Hercegovine.

Također, od optuženog će se oduzeti narkotička sredstva korištena u izvršenju krivičnog djela, opojna droga “kokain” koja će biti uništena u zakonskoj proceduri.

Predložena kazna adekvatna je ulozi i odgovornosti optuženog u izvršenju ovog krivičnog djela.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te ne može uložiti žalbu na krivično-pravnu sakciju.

Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen od Suda te je optuženom izrečena navedena kazna, a predmet je pravosnažno okončan bez sudskog postupka i glavnog pretresa, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.