Davutoglu: Banja Luka se ne može nikada odvojiti od Sarajeva

davutoglu

Otvorenje Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci poruka je mira svim narodima u Bosni i Hercegovini i svim ljudima u svijetu, a Bosna i Hercegovina je jedinstveno biće, jedno srce koje se ne može dijeliti, poručio je u subotu u Banjaluci premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas sam zahvalan Bogu što sam doživio da s vama dijelim ovaj historijski dan”, rekao je Davutoglu nakon pozdrava upućenog prisutnima i nakon što je zahvalio Bogu te uputio salavat na poslanika Muhammeda.

Davutoglu se prisjetio svog boravka u BiH od ranije.

“Kada sam došao prije četiri godine u BiH za ramazan, rekao sam da kada bi svijet nestao, a ostalo samo Sarajevo svijet bi odatle mogao biti ponovo rođen. Tada prevodilac nije bio ni završio, a domaćini su aplaudirali. Tada sam rekao svom prevodiocu da nema potrebe za prevođenjem kada se govori od srca srcu. Došao sam ovdje govoriti srcem srcu, i to ne samo svojim srcem nego srcima 78 mliona Turaka koje ovdje predstavljam. Znajte da su srca 78 miliona vaših prtijatelja danas ovdje, i ne samo danas nego uvijek. Znajte, kada nekom ovdje prokrvari nos, nama krvari žila kucavica. Znajte, kada se ošteti samo kamen džamije, kod nas se osjeti kao zemljotres”, rekao je Davutoglu.

Turski premijer se prisjetio događaja od prije 23 godine kada je Ferhadija barbarski dinamitom srušena, “tu vijest sam primio u Maleziji i oko sebe sam imao studente iz BiH, i bilo nam je jako teško. Kasnije je tamo u posjeti boravio gospodin Alija Izetbegović, i zajedno smo plakali”.

“Biti prisutan ovdje 23 godine nakon toga je jedna od najvećih časti u mom životu, a iako ne fizički, duhovno je prisutan i Alija”, dodao je Davutoglu.

Kada je 2011. godine bio u Banjoj Luci, kazao je Davutoglu, izgradnja Ferhadije je bila gotovo stala “i tada sam kao ministar vanjskih psolova izdao nalog da gradnja mora biti nastavljena. Hvala Bogu, danas je otvaramo. Zahvaljujem svima koji su dorpinijeli njenom otvorenju”.

Otvorenje je iz tri ugla značajno, smatra Davutoglu, a prvo je osjećaj savjesti, svijesti. Prije 23 godine, oni koji su minirali džamiiju, kako je rekao, nisu minirali samo džamiju njego ljudsku savjest, svijest i ljudskost. Gradeći džamiju, naglasio je turski premijer, gradimo tu svijest. Vjerski lideri prisutni u Banjoj Luci svjedoče tome.

“Dok ovdje ima džamije, dok ima ezana, glas svijesti ljudske će iz Banje Luke dopirati do neba”, rekao je Davutoglu.

Drugi značajan aspekt otvorenja Ferhadije, kako je kazao, “je naša zajednička kulturna baština. Neka se zna da sva naša zajednička baština pripada nama svima i zajedno ćemo je čuvati”.

“Begova džamija, Stari most u Mostaru, Aladža-džamija su proizvodi naše zajedničke kulturne baštine. Ako Bog da, zajednički ćemo otvarati i Aladža džamiju, kao što smo bili u Mostaru i kao što smo danas ovdje u Banjoj Luci. Kada sam 2005. bio u Foči, klanjao sam dva rekata namaza na mjestu gdje je bio dio kamena od mihraba i uputio sam dovu da nam Bog omogući da opet tu čujemo ezan. Obećavam da će svaki spomenik naše zajedničke kulturne baštine porušen u BiH, biti obnovljen, to je obećanje u ime predsjednika Vlade i građana Turske”, rekao je Davutoglu.

Dodao je da “niko ne treba da preispituje zašto smo ovdje, ovdje smo zbog bratstva, ljepote. Došli smo zbog multietničnosti, zbog Bosne i Hercegovine”.

“Bili smo, sada smo i zauvijek ostajemo ovdje”, rekao je turski premijer.

U obraćanju na svečanom otvorenju džamije Ferhadije, Ahmet Davutoglu se osvrnuo i na budućnost BiH.

“Treća važna stavka je budućnost BiH. Ona je jedinstvena i sa svim njezinim narodima i konfesijama je jedno biće, jedno srce. Oni koji hoće da je dijele, dijele jedno srce. Banja Luka se ne može nikada odvojiti od Sarajeva ili Sarajevo od Mostara. Zato su živote izgubili šehidi u Srebrenici i njih se prisjećamo danas kao i svake godine kada se okupljamo u Srebrenici. Otvorenje Ferhadije je poruka mira svima, svim narodima u BiH i svijeta. Ta poruka se mora pravilno tumačiti. Malo je gradova u svijetu poput Sarajeva gdje su tako blizu razne bogomolje. Možda još u Istanbulu. Ako se očuva taj karakter, onda će se blagostanje naroda očuvati. Neka Bog poživi tu ljepotu diljem BiH. Neka Bog da mir svim narodima BiH, da u blagostanju žive skupa i neka očuva jedinstvo Bosne i Hercegovine. Neka se nikad ne ponovi ono što se desilo u BiH, tuga i žalost i neka nam Bog da snage da lijepe amanete i amanet Alije Izetbegovića očuvamo”, rekao je Davutoglu i dodao da na kraju želi da se obrati Aliji Izetbegoviću riječima:

“O veliki lideru, neka ti je mudri čovječe mjesto u lijepom džennetu. Danas svjedočimo da si na svom putu dao lekciju ljudskosti i mi ćemo do kraja čuvati te tekovine. Svaka džamija će ponovo biti izgrađena, svako srce će zacijeliti, a BiH će biti kakvu si je sanjao, jedinstvena zauvijek. Neka Bog čuva Bosnu i Hercegovinu i neka uz nju bude sretna i Turska”, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu u Banjoj Luci.