Vlada RS nije dala saglasnost na Ugovor o transportnoj zajednici (FOTO)

Бањалука – сједница Владе

Nakon jučerašnje informcije o prihvatanju Ugovora o osnivanju transportne zajednice između Evropske unije i jugoistočne Evrope od strane Vlade Republike Srpske, današnjim zaključkom vlada ovog entiteta je jasno demantirala svoj stav i ponovo dovela u pitanje sutrašnje potpisivanje Ugovora šest premijera zemalja zapadnog Balkana, kazali su Feni izvori blisku Vijeću ministara BiH.

Novim zključkom, navode ovi izvori, Vlada RS postavlja uslov i sugeriše pravila koja su u potpunosti neprihvatljiva i ni na koji način nisu bile teme razgovora pri formuliranju Ugovora i pri ustaglašavanju njegovih stavova.

– Ovim zaključkom Vlada RS jasno opstruira evropski put BiH, a posljedive ove neshvatljive odluke će snositi svi građani BiH – rečeno je Feni.

Ukoliko BiH ostane izvan Ugovora o transportnoj zajednici sa Evropskom unijom, upozoravaju, gubici će biti nesagledivi: BiH će izgubiti mogućnost za liberalizaciju željezničkog sektora i priliku da željeznička preduzeće intenzivno rade na provođenju reformi kako bi se osposobila za tržišnu konkurenciju, te mogućnost ulaganja u infrastrukturu, što predstavlja interes svih građana BiH.

– Ovim neprihvatljivim stavom Vlade RS gubi se i izuzetno važna mogućnost finansiranja projekata od strane donatora i međunarodnih finansijskih institucija, posebno kroz investicioni okvir za zapadni Balkan. Istovremeno, prijedlog Vlade RS o uvođenju rotacije u predstavljanju BiH u međunarodnim ugovorima je neprihvatljiv kako za Vijeće ministara, tako i za Vladu FBiH.