Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor IRFID Centra Ervin Sejdić održao predavanje studentima

Ervin_Sejdic_predavanje

Fondacija za unapređenje obrazovanje i kulture “Izvor nade“ danas je za svoje studente i stipendiste organizirala predavanje prof. dr. Ervina Sejdića, mladog naučnika koji je prošle godine dobio nagradu od tadašnjeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Sejdić, profesor na Pittsburgh univerzitetu u SAD-u i direktor IRFID centra, studentima je govorio o akademskom putu koji je prešao od Bosne i Hercegovine do SAD-a, nagradi koju je dobio od predsjednika Obame, značaju obrazovanja i istraživačkog rada.

On je studentima poručio da treba da imamu cilj i da rade na njegovom ostvarenju.

– Nemojte se bojati izazova jer nemate šta izgubiti – poručio je Sejdić studentima.

Objasnio je da diploma nije jedini garant uspjeha, navodeći vlastiti primjer u kojem je poslao preko 500 aplikacija na kojima je odbijen za posao. Poručio je da studenti moraju vjerovati u svoje ciljeve, moraju ponuditi najbolje, znajući da konkurencija uvijek može biti jača i bolja.

On je na pitanje zašto se odlučio na biomedicinski inžinjering, odgovorio kako razlog za njegovo životno opredjeljenje leži u želji da pomogne ljudima.

– U BiH, iako se vama to možda ne čini, napravljen je pomak. To zaključujem iz vlastitog iskustva. Ja sam 2008. godine bio u poslovnoj posjeti BiH i tada situacija nije bila dobra. Devet godina kasnije, ljudi mnogo bolje govore engleski jezik, istraživanja studenata iz BiH su vrlo konkretna. Vi morate postati pokretači promjena. Neki od vas trebaju da odu u inostranstvo, vide nove stvari koje mogu implementirati u svojoj zemlji,  vrate se i to primjene u BiH – kazao je.

Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade“, zahvalio se prof. Sejdiću na izdvojenom vremenu i upriličenom predavanju za studente stipendiste Fondacije te uručio poklon kao znak sjećanja na današnje predavanje, saopćeno je iz Fondacije “Izvor nade”.

“Nakon predavanja, prof. Sejdić je u pratnji direktora Agetovića obišao Studentski dom “Izvor nade“. Prof. dr. Sejdić je izrazio je zadovoljstvo viđenim te pohvalio pristup i rad sa studentima i stipendistima Fondacije “Izvor nade“.