ESV FBiH saglasno sa poslodavcima: Manja plaća manji porez, veća plaća veći porez

ESV FBiH većinom saglasno sa poslodavcima u vezi oporezivanja dohotka
Razmatrajući izmjene i dopune zakona o dohotku i doprinosima Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH načelno je saglasno sa iznesenim principima Udruženja poslodavaca FBiH. Foto FENA/Almir Razic

Razmatrajući izmjene i dopune zakona o dohotku i doprinosima Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH načelno je saglasno sa iznesenim principima Udruženja poslodavaca FBiH.

Potvrdio je to Feni nakon vanredne sjednice predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber, navodeći da Federalno ministarstvo finansija treba da predložene zakonske izmjene ugradi u nova zakonska rješenja.

Poslodavci zahtijevaju da se izmjenama reguliše da se onima sa nižim platama smanji stopa oporezivosti na dohodak, a onima sa višim platama da se poveća kako bi se napravio balans. Smatraju da bi se značajnijim smanjenjem doprinosa na rad povećala zaposlenost u BiH.

– Ovo Udruženje je za oporezivanje, ali da ono bude neutralno i da ne ide na teret radnika i poslodavaca. Iako se manje-više svi slažu, ove zakonske izmjene su veoma kompleksne kao jednačina sa pet, šest nepoznatih – izjavio je Feni predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović.

Adnan Smailbegović predsjednik Udruženja poslodavaca / Foto FENA/Almir Razic

Adnan Smailbegović predsjednik Udruženja poslodavaca Foto FENA / Almir Razic

Dodaje da se razmišlja o “oporezovanju svih neoporezivih davanja, što znači toplog obroka, regresa, uz paralelno smanjenje stopa doprinosa kako bi ukupan efekat bio neutralan i za fondove i za Vladu i budžet i za poslodavce”.

Predložio je da se izmjene Zakona o doprinosima, to jest novi zakon, usvoji do kraja oktobra, a da se počne primjenjivati od 1. januara 2017. godine.

Istovremeno, zatražio je da se Pravilnik o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak prolongira, odnosno stavi u zakonski okvir. Taj Pravilnik je suspendovan do 3. oktobra.

Vlada Federacije BiH je u Pravilniku predložila oporezivanje toplih obroka iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kaže da su sindikalci spremni podržati smanjenje doprinosa radi zadržavanja nivoa zaposlenosti pogotovo u realnom sektoru.

– Sretni bi bili da se oporezuje topli obrok, prevoz i regres i da to bude osnovica za penziju – istakao je Bajramović.

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Razmatrajući izmjene i dopune zakona o dohotku i doprinosima Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH načelno je saglasno sa iznesenim principima Udruženja poslodavaca FBiH. Foto FENA/Almir Razic

Sjednici je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić

Sjednici je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić, dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, federalni ministri energije, industrije i rudarstva Nermin Đindić, te razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Biber je najavio da će Kolegij ESV biti održan 19. septembra.