osmorka

Forto, Konaković i Nikšić nakon sastanka: Nema nikakve izdaje BiH, niko to od nas ne traži

osmorka-konakovic-niksic-forto

U okvirnom dokumentu, usaglašenom danas na nivou “osmorke”, naglašene su tri oblasti u budućem djelovanju – euroatlantske integracije BiH, socijalno-ekonomske reforme i vladavina prava odnosno pravna država, podsjetio je Nikšić

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, nakon sastanka grupacije stranaka “osmorke”, potvrdio je novinarima da je za petak planirano da s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH “osmorka” potpiše sporazum o načelima i principima konstituiranja i funkcioniranja zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini za mandatni period 2022-2026. godina.

Na novinarsko pitanje od kojih principa neće odustati SDP u budućoj koaliciji, Nikšić odgovara da je to princip države BiH i dodaje: „Vrlo smo opredijeljeni da uradimo kvalitetan program nakon ovog okvirnog sporazuma“.

Upitan za buduće partnerstvo, lider SDP-a ističe da građani Bosne i Hercegovine mogu biti sigurni da nikakvih izdaja interesa države BiH ne može biti „niti to ko od nas traži“.

Nikšić se nada, kazao je također, da će građani Bosne i Hercegovine osjetiti promjenu vlasti u pozitivnom smislu.

U okvirnom dokumentu, usaglašenom danas na nivou “osmorke”, naglašene su tri oblasti u budućem djelovanju – euroatlantske integracije BiH, socijalno-ekonomske reforme i vladavina prava odnosno pravna država, podsjetio je Nikšić.

Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde, također jedan od učesnika sastanka “osmorke”, izjavio je da ova vrsta dogovora nije viđena dosad u Bosni i Hercegovini, što on cijeni kao “pojavljivanje svjetla u tunelu” i pričom koja ne počiva na konfliktima.

Konaković naglašava spremnost za rad u interesu građana BiH i najavljeno potpisivanje sporazuma naziva narednim korakom kad „ozbiljni ljudi potpišu ozbiljni dokument i najave reforme“.

Lider Naše stranke Edin Forto, nakon sastanak “osmorke” ističe da se radi o formiranju programske koalicije i kao aktuleni ptemijer Kantona Sarajevo, da je ponosan “što je “programsko djelovanje sada stavljeno u ostatak Bosne i Hercegovine, što su sve stranke “trojke” obećavale u predizbornoj kampanji te sada radimo na tome”.

Partneri, stranke okupljene oko HDZ-a, žele programsku koaliciju, rekao je Forto i izrazio zadovoljstvo što će nastati programski dokument u kojem će pisati za šta jedna vlada treba da se bori, odnosno šta da ispuni u njenom mandatu, a da će javnost i građani to pratiti.

Kad je riječ o današnjem sastanku Nermina Nikšića te lidera Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, Nikšić nije želio navoditi detalje, dok su drugi učesnici sastanka “osmorke” kazali ranije tokom dana da su trojica navedenih lidera pričali o izboru člana Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.