Vijesti

ruska agresija

Francuski novinar ubijen tokom evakuacije civila, Severodonetsk nije pao

30/05/2022
FOTO: Telegram / Sergej Gajdaj

Prema istom izvoru, francuski novinar koji je snimao materijal o evakuaciji zadobio je smrtonosnu ranu na vratu

Evakuacija iz ukrajinske regije Lugansk službeno je zaustavljena, potvrdio je načelnik Luganske regionalne vojne uprave Sergej Gajdaj.

“Danas, 30. maja, Rusi su pucali na automobil koji je išao po ljude, pri čemu je ubijen francuski novinar Leclerc Imhoff, objavio je Gajdaj.

“Evakuacija je službeno zaustavljena. Rašisti su pucali na automobil koji je išao po ljude. Ubijen je francuski novinar”, napisao je ukrajinski čelnik.

Prema istom izvoru, francuski novinar koji je snimao materijal o evakuaciji zadobio je smrtonosnu ranu na vratu. Gajdaj je obvjavio fotografije s lica mjesta na kojima se vidi i tijelo stradalog francuskog novinara.

U regiji Lugansk se nastavljaju teške borbe za Severodonjeck i Lysychansk. Ukrajinci su potvrdili da su Rusi uspjeli ući u neke dijelove grada, i da se pokušavaju probiti prema centru.

Najžešće borbe vode se na području Severodonjecka, Bakhmuta i Kurakhiva, izjavio je danas glasnogovornik Ministarstva odbrane Ukrajine Oleksandr Motuzyanyk. Iako su proruski izvori još u subotu navečer objavili da su ruske snage osvojili Severdonetsk, to se pokazalo kao propaganda.

“Što se tiče Severodonjecka, situacija je teška, ulične borbe su već u toku na periferiji grada, a ukrajinski vojnici obuzdavaju neprijateljske napade. Imamo optimistične poglede na ovu situaciju, ali situacija je i dalje teška”, rekao je Motuzyanyk.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.