​Nova prijetnja Dortmundu: 22. aprila će poteći šarena krv

dortmund_bus_3

Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu ispituje vjerodostojnost novog pisma u kojem se preuzima odgovornost za napad na igrače Borussije iz Dortmunda ali u kojem se istovremeno najavljuju novi napadi, između ostalog, i na proteste usmjerene protiv desno populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) 22.aprila u Koelnu, javljaju njemački mediji u subotu.

– Moramo svaku prijetnju uzeti ozbiljno s obzirom na to da još ne raspolažemo čvrstim indicijama o pozadini napada na autobus s igračima Borussije Dortmunda, rečeno je iz sigurnosnih izvora berlinskom dnevniku Tagesspiegel čija je redakcija i zaprimila najnovije pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad u utorak a sadržaj upućuje na desno radikalnu pozadinu.

U anonimnom e-mailu, kojeg je redakcija Tagesspiegela zaprimila još u četvrtak navečer, poziva se na Adolfa Hitlera te se kritikuje politika multikulturnog društva te posebice izbjeglička politika vlade Angele Merkel. U e-mailu se nadalje prijeti novim napadima te se ističe kako je napad na Borussiju bio tek početak.

– 22. aprila će poteći šarena krv, stoji u dopisu a istražitelji to povezuju s velikim protestima protiv desnog populizma koji bi se naredne subote trebao pod sloganom “Šareno protiv smeđeg“ (pri čemu se smeđa doživljava kao boja nacionalsocijalista i njihovih ideoloških nasljednika) održati u Koelnu. Povod prosvjedima je stranačka konvencija AfD-a koja se 22. aprila održava u Koelnu.

Istražitelji smatraju da je moguće da se radi o nekome ko želi iskoristiti pažnju javnosti nakon napada u utorak ali uprkos tomu temeljito istražuje pozadinu.

Ovo je već treće pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad na Dortmundove igrače. Prvi dopis s navodno lijevo-ekstremističkom pozadinom istražitelji su brzo okarakterisali kao lažan. Ali istražitelji u međuvremenu opravdano sumnjaju i u vjerodostojnost tri pisma istog sadržaja koja su pronađena u blizini napada i u kojima odgovornost preuzima Islamska država.

Dvojica islamista koji su uhapšeni u srijedu u međuvremenu se više ne povezuju s napadom. U eksplozivnom napadu u utorak navečer na autobus igrača Borussije povrijeđen je jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.