Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dario Juričan

On je apsoultni pobjednik sučeljavanja na HRT-u: Korupciju treba uvesti u škole i crkve

4predstavljanje_programa_frame_5041jpg688x388_q85_crop_upscale

Za mnoge neopredijeljene birače osvježenje je bio Dario Juričan, koji vodi antikampanju, promovišući mito i korupciju i svodeći cijelu raspravu i politiku u Hrvatskoj na – pljačku

Sučeljavanje 11 predsjedničkih kandidata pred izbore u Hrvatskoj bilo je prepuno ideoloških tema o ustaškim pozdravu, Titu i Tuđmanu, ćirilici…a Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović i nakon ove, kako je hrvatski portali nazivaju “blijede debate”, ostaju favoriti za Pantovčak.

Za mnoge neopredijeljene birače osvježenje je bio Dario Juričan, koji vodi antikampanju, promovišući mito i korupciju i svodeći cijelu raspravu i politiku u Hrvatskoj na – pljačku.

On je tokom sučeljavanja zabavljao i protivkandidate i gledaoce i bio jedino političko osvježenje, kako primjećuju mnogi mediji.

Njegova uvodna izjava da je on “tuđmanovac”, a da je Franjo Tuđman bio najveći promoter kriminala i korupcije u Hrvatskoj, pa i on nastavlja njegov put, izazvala je šok i smijeh u studiju. Juričan se založio za uvođenje osmog padeža – “kome – koliko?”.

Mrtav ozbiljan on je uvjeravao gledatelje da korupciju treba uvesti u škole i crkve. Da će ići i na Gay Pride, i u Hod za život ako se tamo može krasti. Da će podržati vjeronauk u kojem bi korupcija bila religija. Da su Zdravko Mamić i Miroslav Kutle gospodarska diplomatija Hrvatske u BiH. I da, umjesto „Za dom spremni“, u Hrvatskoj treba uvesti novi pozdrav: „Za korupciju spremni“.

U pojedinim trenucima njegove izjave bile su toliko duhovite da osmijeh nisu mogli sakriti ni ostali kandidati u studiju.

On je nesumnjivo glavni pobjednik predsjedničke debate. Ne zato što bi bio najbolji predsjednik, nego zato što se tako uvjerljivo i duhovito ruga onima koji bi to tako žarko željeli biti. A upravo o korupciji – većina njih – gromoglasno šute.

Kolinda Grabar Kitarović je ponavljala fraze iz svakodnevnih nastupa HDZ-a i pokazala da se uzda u biračko tijelo te stranke, a njen najveći rival na desnici pjevač Miroslav Škoro bio je za mnoge neubjedljiv i pod tremom.

Zoran Milanović nastojao je da ostavi utisak ozbiljnog kandidata za mjesto predsjednika i založio se, kao i većina kandidata, da Hrvatska Srbiji ne postavlja nikakve uslove za ulazak u EU. On je rekao da “beogradska čaršija” i vlasti u Beogradu za njega nisu Srbija i da to – ne treba miješati.

Katarina Peović, kandidat Radničkog fronta, u više navrata kritikovala je ustašizaciju Hrvatske, kao i Dalija Orešković, predstavnik liberalne struje u Hrvatskoj. One su bile veoma kritične i prema Kitarovićevoj i prema Škori.

Ivan Pernar, nekada vodeći poslanik Živog zida, poželio je Srbiji i Srbima da nikada ne uđu u EU, jer smatra da je i Hrvatska pogriješila što je ušla. Rekao je da Srbiji, “iz bratske ljubavi”, želi da nikada ne uđe u Uniju.

Stavovi nekadašljeg pravaša Ante Đapića i dalje su srbofobični i prepuni ustaške retorike, dok su Kitarovićeva i Škoro vodili duel za primat među desnim biračima.

Prvi krug izbora je 22. decembra.