Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

20 godina od “Oluje”: Na Kninskoj tvrđavi podignut spomenik Franji Tuđmanu (FOTO)

knin oluja godisnjica (14)

Obilježavanje 20. godišnjice vojno-redarstvene akcije “Oluja“ započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na glavnom trgu u Kninu, a potom otvorenjem muzeja i otkrivanjem spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na Kninskoj tvrđavi, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja ove godine je prema procjenama organizatora okupio do sada najveći broj sudionika. Očekuje se kako će do završetka današnjeg programa kroz Knin proći oko 100.000 posjetitelja.

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji tuđmanu na Kninskoj tvrđavi otkrila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa njegovim sinom Miroslavom Tuđmanom, a nakon toga predsjednica je u zrak pustila bijele golubice u znak mira.

“Onaj narod koji ima svoju povijest ne može se izbrisati s lica zemlje, kao što su to neki pokušali“, kazala je u obraćanju predsjednica Republike Hrvatske i dodala kako je posebno ponosna na hrvatske branitelje, sve one koji su dali svoje živote, svoje zdravlje, svoju mladost, za našu hrvatsku domovinu.

Isto tako, izrazila je posebnu zahvalnost porodicama poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, kako branitelja tako i civilnih žrtava, na strpljenju svih ovih godina, na svemu onome što su prošli i što dalje podupiru i rade na dobrobit naše hrvatske domovine.

“Knin, Oluja i brojni hrvatski branitelji nisu samo dio slavne hrvatske povijest, oni su živa baština, vrijednost na kojoj se i danas, dvadeset godina nakon veličanstvene oslobodilačke operacije temelji suvremena Republika Hrvatska, istaknula je predsjednica Grabar – Kitarović.

U sklopu Kninske tvrđave otvoren je i muzej “Oluja ‘95“ koji dokumentira uspomene na vojnu akciju izvedenu od 4. do 7. augusta 1995. godine.

“Svoju povijest pišemo sami. Ponosni na svoj nacionalni identitet, na postignuća i vrijednosti koje su nas održale, našu povijest i baštinu tumačimo i promičemo na jedini ispravan način: istraživanjem i stručnim radom, čuvanjem i njegovanjem uspomena na velike ljude i događaje, odnosno upravo onako kao to možemo vidjeti u kninskome muzeju Oluja 95“, zaključila je predsjednica Republike Hrvatske.

Uz dvometarski brončani spomenik razvijena je i velika hrvatska zastava kakva se vijorila u Kninu nakon ulaska Hrvatske vojske u taj grad 1995. godine.

Cijeli ceremonijal popraćen je preletom MIG-ova 21 te eskadrilom od šest aviona “Krila Oluje”, dok je u gradu pod tvrđavom ispaljeno više ropovskih plotuna.

Premijer Zoran Milanović u pratnji predsjednika Sabora Josipa Leke te brojnih ministara položio je vijence na spomenik hrvatske pobjede “Oluja '95”.

U proslavi 20. obljetnice “Oluje” sudjelovali su, između ostalih, predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović, zagrebački muftija Aziz Hasanović, kao i Hatidža Mehmedović predsjednica Udruge Majke Srebrenice.

Kninom su od ranog jutra marširale svečane postrojbe Hrvatske vojske uz pratnju limene glazbe, a u 13 sati očekuje se obraćanje hrvatske predsjednice na glavnom gradskom trgu.

Program u Kninu će se nastaviti do kasnih večernjih sati koncertom Marka Perkovića Thompsona i prijatelja.