Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

34 osobe osuđene na doživotni zatvor zbog pokušaja atentata na Erdogana FOTO

dozivotna_robija_erdogan_atentat_

Sud u Turskoj donio je presudu kojom je grupa od više od 40 optuženih proglašena krivom za pokušaj atentata na predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i ubistvo dva policajca, a riječ je o napadu koji se dogodio tokom neuspjelog pokušaja vojnog udara kojeg je 15. jula u Turskoj izvela teroristička organizacija Fetullahci (FETO), javlja Anadolu Agency (AA).

U adaptiranoj konferencijskoj sali Trgovačke komore u Mugli danas je održano posljednje ročište suđenja grupi od 47 optuženih, među njima 44 uhapšena i tri odbjegla optuženika za pokušaj atentata na predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Optuženi u sudskom procesu danas su iznijeli posljednje riječi u kojima su odbili svaku krivicu koja im se stavlja na teret.

Odlukom suda, bivši komandant 2. Vazduhoplovne baze Cigli, Gokhan Sahin Sonmezates, za kojeg je utvrđeno da je komandovao pokušajem atentata na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, tokom neuspjelog pokušaja vojnog udara 15. jula, osuđen je na četvorostruku kaznu doživotnog zatvora.

Na četvorostruku kaznu doživotnog zatvora osuđeni su također Zekeriya Kuzu sa nadimkom “Paša” te bivši major Sukru Seymen, ali i značajan dio drugih optuženika u procesu.

Turski sud je osudio na doživotni zatvor ukupno 34 osobe zbog pokušaja atentata na predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Krivim u ovom procesu proglašen je i Ali Yazici, bivši glavni oficir za vezu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je osuđen na kaznu od 18 godina zatvora.

Inače, optužnica teretila ukupno 47 osumnjičenih za pokušaj ubistva predsjednika Erdogana, kršenje Ustava, krivično djelo protiv institucija, napad na vladu, vođenje i članstvo u terorističkoj organizaciji i brojne druge krivične radnje. Prvooptuženi u slučaju je bjegunac Fetullah Gulen, vođa terorističke organizacije FETO.

Tokom pokušaja vojnog udara u julu prošle godine u Turskoj, nalogodavci iz reda terorističke organizacije FETO, koji su ranije infiltrirani u tursku vojsku i druge institucije, su naredili specijalnom timu da izvede atentat na predsjednika Erdogana koji je te noći boravio sa porodicom na odmoru u hotelu u Marmarisu.

Simpatizeri predsjednika Erdogana su ispred suda u Mugli mahali zastavama tražeći smrtnu kaznu.

Smrtna kazna u Turskoj je ukinuta 2004. godine zbog traženja članstva u EU.