Sukob ne jenjava

450 bombi za pola sata: Vijest o kopnenoj ofanzivi na Gazu bila je zamka za Hamas

hamas

Iz Izraelskog ministarstva odbrane stigla je vijest da niti jedan njihov vojnik nije ušao u pojas Gaze, te da je vijest o napadu bila samo pogreška u komunikaciji

Izraelske zračne snage i kopnene trupe izvode napad u pojasu Gaze – kazao je kasno sinoć glasnogovornik vojske Jonathan Conricus, potvrdivši da su izraelski vojnici ušli u palestinsku enklavu. Bila je to vijest koja je zatresla cijeli svijet, a zapravo je svima bilo jasno da ulazak kopnenih vojnih snaga u Izrael znači totalni rat. Međutim, nekoliko sati poslije stiže veliki preokret i demant vijesti koju su objavili svi relevantni svjetski mediji.

Iz Izraelskog ministarstva odbrane stigla je vijest da niti jedan njihov vojnik nije ušao u pojas Gaze, te da je vijest o napadu bila samo pogreška u komunikaciji. Prilično bizarna situacija, malo-ko je vjerovao da se ovakav nesporazum može dogoditi tako organiziranoj i ozbiljnoj organizaciji kao što je izraelska vojska, ali dan kasnije kockice su sjelo na svoje mjesto i sve je jasnije što se sinoć zapravo dogodilo.

Vojni stručnjaci su za Israel National News rekli su da je vijest o napadu na Gazu zapravo bila zamka za Hamas. Znajući da Izraelci gomilaju snage na granici, Hamas je svoje militante povukao u tunele ispod Gaze, a Izraelci su to iskoristili i zračnim snagama uništili te iste tunele. Vijesti iz Izraela govore da je u roku pola sata na ‘podzemni grad’ bačeno 450 bombi. Ili u prijevodu – 80 tona eksploziva.

Prema prvim informacijama, Hamasov ‘Metro’, izgrađen još 2014. godine, pretrpio je ozbiljna oštećenja, a Izraelske odbrambene snage tvrde da su od početka napada ubili 75 operativaca Hamasa.

Časnik Jonathan Conricus, glasnogovornik izraelske vojske, rekao je da je 160 aviona i topništvo te oklopne jedinice sudjelovalo u, prema njegovim riječima, najvećoj operaciji protiv specifične mete otkako su počeli sukobi, ali rekao je da “nisu bili unutar Pojasa Gaze”.

– Ciljali smo dobro razrađeni sustav tunela ispod Gaze, uglavnom u sjevernom dijelu (…) mrežu kojom se operativci Hamasa koriste za kretanje, skrivanje – rekao je na konferenciji za strane novinare.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak poslijepodne poručio je da ofanziva na Pojas Gaze još nije gotova.

– Napali su naš glavni grad, ispalili rakete na naše gradove. Već sad skupo plaćaju za to i još će platiti za to. Još nije gotovo – rekao je premijer Izraela nakon sastanka s vojnim vrhom. Inače, valja podsjetiti da Netanyahua vrlo vjerovatno čekaju novi izbori, ali i suđenje za korupciju.

Izraelska vojska pokrenula je dva kopnena napada na Gazu u nešto više od desetljeća, godine 2009. i 2014., u sklopu dugotrajnog sukoba s Hamasom, islamističkom skupinom koja upravlja Gazom od 2007. i čiji militanti ispaljuju rakete u Izrael.

Nijedna strana ne pokazuje nikakve znakove popuštanja sukoba koji je izbio u ponedjeljak, a izraelske snage nagomilale su se na granici. Za neke stanovnike Gaze, posebice one na sjeveru, to je znak da je vrijeme za bijeg.