Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savo kentera

Abazović smijenio šefa sigurnosne službe koji je u posljednje vrijeme protjerao 35 Rusa

dritan abazovic – vijesti

Osim protjerivanja ruskih diplomata i osumnjičenih obavještajaca iz Crne Gore, ANB je u prethodnom periodu razotkrila krađu jednog kamiona punog cigareta koje su bile planirane za komisijsko uništavanje Uprave carina

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu je na predlog premijera Dritana Abazovića, smijenila v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Sava Kenteru, piše Radio Slobodna Evropa.

Razrješenje Kentere je uslijedilo nekoliko sati pošto je Abazović tokom bezbjednosnog 2BS Foruma koji se održava u Budvi, javno podržao i čestitao na dosadašnjim aktivnostima ANB u obračunu sa uticajem Rusije u Crnoj Gori.

Kentera je razriješen dužnosti bez prethodne najave, bez obrazloženja i na sjednici Vlade sazvanoj elektronskim putem.

U prvoj reakciji na vijest o njegovoj smjeni, dosadašnji direktor ANB Savo Kentera je rekao da je ključno pitanje ko ga je smijenio, odnosno kome nisu išle u korist akcije koje je sprovodila ANB u posljednjih par mjeseci.

“Ako imate najveću operaciju raskrinkavanja ruske mreže špijuna, 35 protjeranih iz Crne Gore, identifikovane agente GRU-a u Crnoj Gori – i ako poslije svega neko kaže da ne radimo dobro i ne navede ni jedan razlog, nego vas smjenjuje… Sve je jasno”, rekao je Kentera tokom panela na 2BS Foruma.

On je naveo da će biti napravljena nova služba u Crnoj Gori:

“Nemojte da neko misli da će Rusija, Srbija ili, bilo ko drugi ko ne misli dobro ovoj zemlji i ko ne želi da je vidi kao dio zapadnog svijeta, moći da pusti dugoročno svoje pipke u Crnoj Gori i da ćemo im to dozvoliti. Nećemo.”

Osim protjerivanja ruskih diplomata i osumnjičenih obavještajaca iz Crne Gore, ANB je u prethodnom periodu razotkrila krađu jednog kamiona punog cigareta koje su bile planirane za komisijsko uništavanje Uprave carina.

Rezultat te akcije je bio, da je uhapšeno više službenika Uprave carina, a da je direktor te državne službe Rade Milošević podnio ostavku zbog te afere.

On je optužio Kenteru i njegovog pomoćnika Draga Spičanovića da stoje, iza kako je rekao, pokušaja njegove i Abazovićeve diskreditacije. Milošević, inače visoki funkcioner Abazovićevog pokreta URA.

Prije nego što je donio odluku i sproveo na sjednici Vlade o smjeni Sava Kentere, premijer Dritan Abazović je na 2BS Forumu javno dao podršku Agenciji za nacionalnu bezbjednost za borbu protiv ruskog uticaja u Crnoj Gori:

“Apsolutno podržavam akciju ANB naročito u segmentu koji se odnosi na sprječavanje ruskog negativnog uticaja u Crnoj Gori. Ja im čestitam na tome, to je najveća akcija koja je do sada sprovedena. Koliko imam informacije ona će se i nastaviti.”

Navodeći da Sjedinjene države ne komentarišu odluke Vlade Crne Gore, ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke je kazala da su posljednjih sedmica vidjeli “neke značajne korake ANB-a da uskrati Rusiji uporište u Crnoj Gori”.

“Snažno apelujemo na Crnu Goru da nastavi da se bori protiv uticaja Rusije u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana”, rekla je Rajnke novinarima.

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića je ocijeniila da je Abazović smijenio Kenteru zbog paničnog straha da je istraga ANB “potvrdila veze premijera sa ruskim službama i švercom cigareta.

Potpredsjednik Vlade Raško Konjević je ukazao na činjenicu da je premijer Abazović predložio razrješenje Kentere nakon međunarodne akcije suzbijanja ruskog uticaja koja je pozdravljena od strane NATO i podrške ANB oko šverca cigareta.

“Izgleda je neka velika ‘muka oko Rusa i cigara’. Stvari postaju više nego očigledne”, objavio je Konjević na twitteru.

Savo Kentera je izabran za direktora ANB 5. maja nakon formiranja Vlade Dritana Abazovića. Abazovićeva Vlada je pala nakon nešto više od 100 dana, 20. avgusta i djeluje u takozvanom tehničkom mandatu do izbora nove.

Prije Kentere, Abazović je smijenio potpredsjendika Vlade Raška Konjevića sa mjesta šefa koordinatora službi bezbjednosti.