Globus

Abbas: Neću ući u historiju kao neko ko je prodao ili odustao od Jerusalema

Abbas: Neću ući u historiju kao neko ko je prodao ili odustao od Jerusalema

01/02/2020

Abbas je rekao da SAD nije više prijateljska zemlja Palestine i odbio je sastanak sa Trumpom

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas poručio je da odbacuje “sporazum stoljeća” američkog predsjednika Donalda Trumpa navodeći da Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu više prijateljska zemlja Palestine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odbacujem Trumpov ‘sporazum stoljeća’, neću ući u historiju kao neko ko je prodao ili odustao od Jerusalema”, naglasio je Abbas govoreći na sastanku Arapske lige u Kairu.

Kako je kazao, SAD nije više prijateljska zemlja Palestine i odbio je sastanak sa Trumpom.

Trump je 28. januara 2020. iznio svoj takozvani sporazum stoljeća, u cilju okončanja izraelsko-palestinskog sukoba. Iznošenju plana u Bijeloj kući prisustvovao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ali ne i palestinski zvaničnici.

Planom kojeg je Trump objavio Jerusalem je proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Netanyahu otkrio je da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te poručio da je taj plan veoma veliki i historijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacila je Trumpov plan i najavila nastavak borbe za prava Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.