Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Abbas: Palestinci su i dalje žrtva međunarodnog nemara

abbas

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je kako je palestinski narod i dalje žrtva nepravde, izraelske agresije i svjetske nebrige i pasivnosti kada je riječ o patnji i stradanju tog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom 68. godišnjice od izraelske okupacije koju Palestinci nazivaju „nekbe“ (Velika katastrofa), palestinski predsjednik Abbas se posredstvom državne televizije obratio naciji i istakao kako proces Velike katastrofe i dalje traje i kako je palestinska zemlja i dalje svakodnevno poprište nepravde i patnje nevinog naroda te zemlje.

Abbas je kazao kako će podržavati francusku inicijativu o održavanju međunarodne konferencije u Parizu s ciljem pokušaja obnove mirovnog procesa na Bliskom istoku, ali da će i poštovati preporuke Organizacije palestinskog oslobođenja u vezi sa nužnim oprezom i ograničenom saradnjom sa Izraelom.

Naglasivši kako će nastaviti proces prikupljanja i predaje dokumentacije Međunarodnom krivičnom sudu o izraelskim ratnim zločinima, Abbas je oštro kritikovao međunarodnu zajednicu, optuživši ju da nijemo posmatra nastavak izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji, svirepa ubistva i torturu nad Palestincima, skrnavljenje muslimanskih i kršćanskih svetišta, kao i izraelsko nepriznavanje postojanja palestinske nacije.

„Mi činimo sve u našoj moći kada je riječ o procesu pomirenja palestinskih pokreta Fataha i Hamasa, ali svaki put Hamas čini korak unazad kada se krene ka uspostavi nacionalnog jedinstva. Nastavit ćemo ulagati maksimalne napore i spremni smo ići do kraja da se zatvori ta tamna stranica u historiji Palestinaca“, kazao je Abbas.

Izrael je 14. maja 1948. godine okupirao teritorije Palestine i proglasio svoju nezavisnost, a tamošnje palestinsko stanovništvo je primorano na iseljavanje. Palestinci od tada 15. maj obilježavaju kao „nekbe“ (Velika katastrofa). Milioni Palestinaca i danas žive u izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka.