Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Abbas pozvao Hamas na konsolidaciju nacionalnog jedinstva

abbas

Sve mjere Palestinske uprave u Gazi će biti povučene kada Hamas, koji de facto ima vlast u pojasu, raspusti nedavno uspostavljeni administrativni komitet, rekao je danas visoki zvaničnik Fataha, prenosi WAFA.

Jamal Muheisen, član centralnog komiteta Fataha je rekao Glasu Palestine da je predsjednik Mahmoud Abbas poručio delegaciji Hamasa koju je sreo u Ramallahu da, ako Hamas to učini i omogući vladi i premijeru Rami Hamdallahua da slobodno djeluju u Gazi, sve nedavno usvojene mjere prema Gazi će biti povučene.

Palestinska uprava je prestala plaćati gorivo za električnu energiju za Gazu, blokirala plaće za stotine osoba i poslala više od 6.000 državnih službenika u prijevremenu penziju.

Abbas je rekao delegaciji Hamasa, prema tvrdnjama Muheisena, da bi omogućavanje vladi da radi u Pojasu Gaze otvorilo vrata za predsjedničke i parlamentarne izbore i za izbore za Palestinsko nacionalno vijeće (PNC) što je zakonodavno tijelo Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Muheisen je rekao da će se sastanak PNC-a održati u septembru u Ramallahu i očekuje se da budu izabrana glavna tijela PLO -a, od kojih je najvažniji izvršni komitet.

Abbas je pozvao Hamas da učestvuje na konferenciji kako bi se konsolidiralo nacionalno jedinstvo.