Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Abbas-Trump: Sloboda Palestinaca ključna za mir i stabilnost

abbastrump

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u utorak je kazao da su sloboda i nezavisnost palestinskog naroda ključni za mir i stabilnost.

Obraćajući se na konferenciji za medije sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, Abbas je rekao da je opredijeljen za historijski mir sa Izraelcima i saradnju s Trumpom u borbi protiv terorizma.

– Moj sastanak sa vama u Bijeloj kući početkom ovog mjeseca dao je nama i palestinskom narodu mnogo nade i optimizma kako bi postigli dugoočekivani san o miru utemeljenom na pravdi – kazao je.

– Sloboda i nezavisnost palestinskog naroda ključna je za mir i stabilnost u našem regionu i u svijetu, tako da djeca Palestine i Izraela mogu uživati u sigurnoj, stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti – kazao je, dodajući da “mi potvrđujemo naše opredjeljenje za saradnju radi stvaranja mira i postizanja historijskog mirovnog dogovora između nas i Izraelaca. Mi također potvrđujemo našu spremnost na nastavak saradnje s vama kao našim partnerima u borbi protiv terorizma u našem regionu i u svijetu”.

Abbas je također ponovio svoju opredijeljenost za stvaranje nezavisne palestinske države na osnovu granica iz 1967. godine, sa glavnim gradom Istočnim Jeruzalemom, u miru sa Izraelom.

Palestinski predsjednik istakao je da sukob sa Izraelom nije vjerski, već da problem leži u okupaciji i gradnji naselja, pored toga što Izrael ne prepoznaje palestinsku državu.

Govoreći o zatvorenicima u izraelskim zatvorima koji su u štrajku glađu, Abbas je rekao da su zahtjevi zatvorenika ljudski.

– Njihovi zahtjevi su pravedni i ljudski, te ja pozivam izraelsku vlast da odgovori na ove legitimne humanitarne zahtjeve – rekao je Abbas.

Abbas također smatra da će postizanje mira pomoći rastu palestinske ekonomije.

– Postizanje mira, gospodine predsjedniče, otvorit će horizonte za napredak naše ekonomije i završetak gradnje naših državnih institucija na osnovu vladavine zakona u duhu tolerancije i suživota, širenja kulture mira, odbacivanja nasilja i pozivanja na nasilje, te gradnje mostova umjesto zidova unutar naše teritorije – rekao je palestinski predsjednik.

Abbas je svoje obraćanje zaključio izražavanjem nade da će historija pamtiti da je predsjednik Trump upravo onaj američki predsjednik koji je postigao mir između Palestinaca i Izraelaca, dodajući da on pruža svoju ruku kako bi mu bio partner u tom zadatku, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.