Globus

Premijer Japana

Abe proglasio vanredno stanje u Japanu zbog koronavirusa

16/04/2020

Od parlamenta se traži da odobri dodatni budžetski iznos za pokretanje programa davanja po 300.000 jena domaćinstvima za čije se prihode smatra da su naglo opali zbog epidemije virus

Premijer Shinzo Abe odlučio je proglasiti vanredno stanje u zemlji u pokušaju da spriječi daljnje širenje novog koronavirusa u Japanu, izjavio je u četvrtak vladin dužnosnik.

Abe je također predložio preinačenje državnog budžeta kako bi se svim građanima ispatilo po 100.000 jena (930 USD) u gotovini kao pomoć tokom trajanja pandemije, rekao je vladin izvor, prenosi agencija Kyodo.

Trenutno je u Tokiju, Osaki i još pet prefektura vanredno stanje, uvedeno 7.aprila.

Od parlamenta se traži da odobri dodatni budžetski iznos za pokretanje programa davanja po 300.000 jena domaćinstvima za čije se prihode smatra da su naglo opali zbog epidemije virusa.

Sa 108 bilijuna jena vlada premijera Abea je sastavila najveći ekonomski paket Japana za ublažavanje negativnog uticaja epidemije koronavirusa.

U Japanu je sada potvrđeno preko 9.000 infekcija koronavirusom, uključujući oko 700 slučajeva na kruzeru Diamond Princess, koji je bio u karantinu u blizini Tokija u ranoj fazi epidemije u Japanu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.