Globus

diktatura u rusiji

Advokat koji brani Fondaciju kritičara Kremlja Navaljnija priveden u Moskvi

30/04/2021

Pavlov, koji se kao advokat specijalizirao za izdaju, špijunažu i druge osjetljive slučajeve, optužen je za odavanje povjerljivih podataka koji se odnose na tekuću istragu, dodao je

Ruske snage sigurnosti privele su Ivana Pavlova, advokata koji u slučaju u kojem se optuženi terete za ekstremizam brani Fondaciju za borbu protiv korupcije (FBK) kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, rekao je u petak jedan od njegovih kolega.

– Ivan Pavlov je zadržan, pretresi su u toku. FSB (Federalna služba sigurnosti) radi na slučaju – napisao je na svom Facebook profilu Eugenije Smirnov, advokat iz Pavlovog tima.

Pavlov, koji se kao advokat specijalizirao za izdaju, špijunažu i druge osjetljive slučajeve, optužen je za odavanje povjerljivih podataka koji se odnose na tekuću istragu, dodao je.

To krivično djelo kažnjivo je sa do tri mjeseca zatvora, navodi Pavlov pravni tim, javlja Reuters.

Pavlov, koji ima sjedište u Sankt Peterburgu, zadržan je u jednom moskovskom hotelu, objavila je novinska agencija TASS pozivajući se na neimenovani izvor.

U četvrtak je Pavlov zastupao Navaljnijev FBK na saslušanju u Moskvi, sazvanom za razmatranje zahtjeva moskovskog tužioca za proglašenje grupe ekstremističkom organizacijom.

Ročište je održano iza zatvorenih vrata, jer vlasti kažu da se u ovom slučaju radi o tajnim podacima. Pavlov je razgovarao sa novinarima ispred zgrade suda.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.