Advokat majke koja je ubila trogodišnjeg sina tvrdi: Istina je nešto drugačija

chiara_hapsenje_1
FOTO Jutarnji.hr

Na Sudu u Puli u ponedeljak je počelo suđenje iza zatvorenih vrata Chiari Rojnić, majci koja je uz pomoć 14-godišnje štićenice pulskog Doma za vaspitanje djece i omladine u maju prošle godine u Puli ubila svog trogodišnjeg sina Denisa Pašića, čiji je otac Rešid iz Bosne i Hercegovine, iz Bihaća.

Ovaj jeziv zločin, kakav se ne pamti u Puli, ali i region, dogodio se 23. maja prošle godine kada su majka i maloljetna štićenica ugušile trogodišnjeg dječaka, prenijele tijelo u uvalu Mandrač kraj Pule, a zatim je majka, u namjeri da oteža policijsko postupanje, pola sata poslije ponoći došla u policijsku stanicu i lažno prijavila nestanak djeteta, piše Net.hr.

Na kraju je Chiara priznala zločin, policiju je ujutro odvela do uvale gdje je dan ranije u more bacila mrtvo tijelo svog sinčića, koga je prije toga ugušila, uz pomoć 14-godišnjakinje.

Sa slobode se u istom slučaju brani 29-godišnji muškarac, osumnjičen za neprijavljivanje krivičnog djela. Ubistvo trogodišnjaka u Puli pokrenulo je pitanje odgovornosti institucija, odnosno pulskog Centra za socijalni rad i Doma za djecu i omladinu, gdje je neko vrijeme boravila osumnjičena maloljetnica.

– Verujte mi, istina će biti nešto drukčija nego što je sve ovo vrijeme pisano u medijima. Činjenice će biti iznenađujuće. Postupak je tajan, novinari su dobili podatke pa je zanimljivo utvrditi od koga i gdje – izjavio je prije početka suđenja Davor Štorga, advokat Chiare Rojnić.

Suđenje će biti iza zatvorenih vrata, a u idućih petnaestak dana trebala bi biti razotkrivena pozadina ovog strašnog i nezapamćenog zločina. Prema pisanju nekih medija, Chiara Rojnić bi mogla da dobije i 40 godina zatvora što je maksimalna kazna za teško ubistvo dok se protiv maloljetnice postupak vodi prema Zakonu o maloljetnicima odnosno protiv nje može biti izrečena mjera smeštaja u neku od vaspitnih ustanova gdje može biti zadržana do 18. godine.

U međuvremenu, dječakov otac Rešid Pašić, koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, služi zatvorsku kaznu koja mu je određena nakon što je ubio Chiarinog ljubavnika.

– Uprkos tome što ju je uhvatio u krevetu s drugim, muž joj je zbog djeteta sve oprostio. Međutim, ona je zatražila razvod braka i s djetetom početkom 2017. otišla u Pulu – ispričala je nakon zločina Kadifa Pašić (28), tetka ubijenog mališana.