Advokati najavljuju protest zbog ubistva Ognjanovića

Ognjanovic1

Povodom ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda saopštile su da će sljedećeg ponedeljka tokom čitave sedmice u potpunosti obustaviti rad – s namjerom da izvrše pritisak na nadležne državne organe kako bi počinioci tog zločina bili pronađeni.

“Ubistvo advokata Miše Ognjanovića na najdrastičniji način pokazuje u kakvim okolnostima advokati u Srbiji vrše svoju profesionalnu djelatnost. Ovo ubistvo je samo posljednje u nizu brojnih napada na advokate od kojih je veliki broj do danas ostao nerasvijetljen”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici advokature najavljuju da će tražiti hitne sastanke sa Ministrom unutrašnjih poslova i Ministrom pravde kako bi se sagledale sve preduzete aktivnosti i formirao poseban istražni tim koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog pronalaženja počinilaca. U saopštenju se navodi da bi se time poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno.

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda raspisaće novčanu nagradu onome ko nadležnom tužilaštvu dostavi vjerodostojnu informaciju koja će dovesti do podizanja optužnice protiv izvršioca i naručioca ubistva Ognjanovića.

Podsjećamo, advokat Dragoslav Ognjanović ubijen je u subotu u Beogradu u ulici Antifašističke borbe, dok je njegov sin ranjen, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Dejan Kovačević, načelnik Uprave kriminalističke policije, je u saopštenju koji je MUP dostavio Radiju Slobodna Evropa (RSE) naveo da policija intenzivno traga za osobom koja je ubila Ognjanovića i ranila njegovog sina.

“Odmah po prijavi događaja na lice mjesta upućeni su inspektori kriminalističke policije koji trenutno obavljaju uviđaj, a angažovane su i druge jedinice policije koje intenzivno tragaju za počiniocem. Pripadnici MUP-a u saradnji sa nadležnim tužilaštvom preduzimaju sve neophodne mjere i radnje kako bi ovaj slučaj bio što prije riješen, a počinilac krivičnog djela uhapšen”, saopštio je Kovačević.

Beogradski mediji su ranije, objavljujući informaciju o pucnjavi u Beogradu u kojoj je stradao Ognjanović naveli da je ubijeni advokat zastupao Luku Bojovića, u Srbiji optuženog da je preuzeo kontrolu nad takozvanim Zemunskim klanom poslije ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića 2003. godine.

Zastupao je i bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalnom, kao i njegovu suprugu Mirjanu Marković.