Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podgorica

Afera “Atlas” potresa političku scenu u Crnoj Gori

Dusko-Knezevic-i-Milo-Djukanovic-02

Crnu Goru potresa najveća afera od “afere Nacional”, kada je taj zagrebački list tvrdio da je crnogorski državni vrh, predvođen aktualnim predsjednikom Milom Đukanovićem, umiješan u šverc cigareta

Čelništvo vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića ocijenilo je kako “tradicionalni centri destrukcije iz medijskih i drugih krugova neće uspjeti politički destabilizirati Crnu Goru, nadajući se da je afera ‘Atlas’ dobar povod da se bez izbora promijeni vlast”, priopćeno je u subotu iz te stranke pri čemu se daje “puna podrška nadležnim državnim organima da se protiv svih aktera poduzmu odgovarajuće zakonske mjere”.

Crnu Goru potresa najveća afera od “afere Nacional”, kada je taj zagrebački list tvrdio da je crnogorski državni vrh, predvođen aktualnim predsjednikom Milom Đukanovićem, umiješan u šverc cigareta. Ovih dana crnogorski tajkun Duško Knežević iznosi tvrdnje, koje dokumentira video i audio snimkama, da je crnogorska vlast korumpirana i da se nijedan posao u Crnoj Gori ne može započeti bez određene ‘apanaže’ Milu Đukanoviću i vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Kneževićeve optužbe počele su nakon što je početkom ove godine Središnja banka Crne Gore uvela prinudnu upravu u njegovu Atlas banku, dok je druga njegova banka koja je poslovala u Crnoj Gori – Invest Banka Montenegro (IBM), gurnuta u stečaj. Usporedno s time, crnogorsko Specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal i korupciju osumnjičilo je Kneževića da je “šef kriminalne grupe koja je preko njegovih banaka i blizu 30 tvrtki prala novac”. Za njim je raspisana nacionalna potjernica i određen mu je pritvor, prenosi Hina.

Knežević, koji uz crnogorsko ima i državljanstvo Velike Britanije, uspio je doći do Londona i odatle preko društvenih mreža i medija koje posjeduje u Crnoj Gori objavljuje kompromitirajuće snimke i dokumente kojima pokušava sa sigurne razdaljine inkriminirati predsjednika Crne Gore Đukanovića, njegove najbliže suradnike i državne organe.

Tako je početkom siječnja Knežević objavio video snimak na kome se vidi kako 2016. godine, u tijeku kampanje za parlamentarne izbore, tadašnjem gradonačelniku Podgorice i aktualnom tajniku u uredu Predsjednika Crne Gore Slavoljubu Stijepoviću predaje 100.000 dolara konvertiranih u eure, što je prema njegovim (Kneževićevim) tvrdnjama bio samo dio apanaže koje je morao isplatiti vladajućem DPS-u, koji kako se ispostavilo taj novac nije prikazivao u papirima.

“Za dvadeset godina dao sam milijune vladajućoj partiji, a sve po nalogu Mila Đukanovića”, kazao je Knežević crnogorskim i regionalnim medijima.

Nakon objave snimke, Specijalno tužiteljstvo saslušalo je sada već bivšeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića i osumnjičilo ga za pranje novca.

Nakon optužbi Duška Kneževića, u pritvoru se našao i nekadašnji vice guverner CBCG Velibor Milošević. Naime, Knežević je preko crnogorskih medija plasirao audio snimak, na kojem se čuje kako Milošević od njega traži novac kako bi rezultat revizije u njegovoj Atlas banci bio pozitivan.

Duško Knežević je u objavama na društvenim mrežama optužio i Đukanovića da je vlasnik vile u izgradnji u elitnom dijelu Podgorice čija se vrijednost procjenjuje na dva milijuna eura, te je ustvrdio da su Đukanović i njegova porodica prilikom prodaje “Crnogorskog telekoma” kroz koruptivna djela zaradili milijune eura.

Crnogorski predsjednik sve te optužbe je demantirao, poručivši da se radi o optužbama “osobe s tjeralice”, te je kazao da s Kneževićem nikada nije bio prijatelj. I Glavni Specijalni tužitelj za organizirani kriminal i korupciju Milivoje Katnić kazao je da u Kneževićevim optužbama nema elementa za istragu protiv Đukanovića. “Nema ni najdaljih sumnji za umiješanost Đukanovića”, kazao je Katnić na konferenciji za novinare, prenijela je Hina.