Globus

Austrija

Afera Kurz: Za izmanipuliranu anketu isplaćeno 156.000 eura

17/12/2021

Kurz i bivši ministar finansija Gernot Bluemel u više su navrata insistirali na nevinosti prije nego što su podnijeli ostavke

Tokom interne istrage ministarstva finansija korupcijske afere koja okružuje bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza otkrivene su nepravilnosti.

Između ostalog, na vidjelo su izašle neshvatljive isplate anketaru veće od 120.000 eura, objavilo je ministarstvo u četvrtak u Beču.

Novi ministar finansija Magnus Brunner govorio je o “strukturnom neuspjehu”.

Ured državnog tužioca za korupciju vodi istragu protiv Kurza i nekolicine njegovih saradnika. Sumnja se da su izmanipulirane ankete finansirane novcem poreskih obveznika kako bi se Kurzu otvorio put do vrha njegove konzervativne Austrijske narodne stranke (OeVP) i do kancelarskog mjesta. Navodi se da je projektom upravljalo ministarstvo financija.

Kurz i bivši ministar finansija Gernot Bluemel u više su navrata insistirali na nevinosti prije nego što su podnijeli ostavke. Nakon što su se saznali za optužbe, uslijedila je žalba u Ministarstvu financija.

– Kompletna slika zapravo nije posebno ružičasta – kazao je voditelj interne istrage Hannes Schuh.

Anketaru je ministarstvo naručilo izradu studije za skoro 35.000 eura. On je, međutim, iz neshvatljivih razloga dobio skoro 156.000 eura. Osim toga, revizija je kritikovala i nepravilnosti u dodijeli novinskih oglasa. Državno tužilaštvo vidi vezu između oglasa ministarstva i objavljivanja uljepšanih anketa u tabloidima, prenosi dpa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.