Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Afera Rajski papiri”: Otkrivena tajna o skrivenom bogatstvu svjetske elite

rajski papiri

Novo veliko curenje financijskih dokumenata otkrilo je kako svjetski moćnici i najbogatiji ljudi svijeta, uključujući i britansku kraljevsku obitelj, potajno ulažu velike količine novca u offshore kompanije – takozvane porezne oaze.

Među ljudima koji su razotkriveni u dokumentima je i tajnica Donalda Trumpa koja ima udjele u ruskoj kompaniji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a.

Curenje dokumenata, nazvano Paradise Papers (Rajski papiri), sadržava 13,4 miliona dokumenata. BBC je objavio vijest o dokumentima koje je istraživalo preko 100 medijskih grupa.

Kao i u slučaju Panama Papersa, i ove dokumente prikupio je i objavio njemački Süddeutsche Zeitung te pozvao Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara da nadgleda istragu. Među stotinom medijskih partnera koji istražuju dokumente je i britanski Guardian.

Kroz sljedećih sedam dana biti će objavljena imena osoba i firmi koje su umiješane u novu aferu. Dokumenti koji će biti objavljeni većinom će se baviti načinom na koji političari, milijarderi, slavne osobe i zvijezde kroz offshore kompanije “štite” svoj novac u poreznim oazama.

Dokumenti su procurili iz advokatske firme Appleby osnovane na Bermudima i kompanije Asiaciti Trust iz Singapura. Imena više od 120 političara iz gotovo 50 zemalja pojavljuju se u dokumentima koji imaju 1,4 terabajta podataka.

Najveći broj transakcija, ipak, ne uključuje nikakve ilegalne akcije.

U okviru projekta koji je nazvan “Rajski papiri”, između ostalog navedeno je:

– Milioni funti iz privatnog posjeda britanske kraljice uloženi su u zakladu na Kajmanskim otocima – dio novca završio je kod trgovca optuženog za iskorištavanje siromašnih obitelji i ranjivih osoba,

– Offshore trgovanje članova kabineta Donalda Trumpa, njegovih savjetnika i donatora,

– Kako su Twitter i Facebook primili stotine miliona dolara investicija koje se mogu povezati s ruskim državnih financijskim institucijama,

– Otkrivena je zaklada na Kajmanskim otocima koju vodi glavni financijer kanadskog premijera Justina Trudeaua,

– Otkrivena je dosad nepoznata offshore zaklada koja je štitila bogatstvo Lorda Ashcrofta,

– Otkriveno je kako su multinacionalne kompanije, uključujući Apple i Nike, neka od najvećih imena filmske i TV industrije izbjegavali plaćanje poreza,

– Otkrivene su kompleksne offshore mreže koje su koristila dvojica ruskih milijardera kako bi kupili udjele u nogometnim klubovima Arsenal i Everton…