jačine 6,1 stepeni

Afganistan pogodio razoran zemljotres, veliki je broj poginulih

afganistan zemljotres tw

Većina potvrđenih smrtnih slučajeva zabilježena je u pokrajini Paktika, gdje je 100 ljudi poginulo, a 250 povrijeđeno

Snažan zemljotres u Afganistanu je usmrtio najmanje 250 ljudi, a desetine je povrijeđeno, rekao je lokalni dužnosnik za BBC.

Slike objavljene na društvenim mrežama prikazuju ruševine i uništene zgrade u pokrajini Paktika.

Zvaničnik lokalne vlade rekao je za BBC da će broj poginulih vjerovatno porasti, te da je za sada više od 150 povrijeđeno.

Zemljotres je pogodio područje oko 44 km od grada Khost na jugoistoku zemlje, a osjetio se na udaljenosti više od 500 km Afganistana, Pakistana i Indije, saopćio je Evropski mediteranski seizmološki centar.

Centar je također izvijestio da se zemljotres osjetio i u glavnom gradu Afganistana, Kabulu, kao i u glavnom gradu Pakistana Islamabadu.

Zemljotres jačine 6,1 stepeni po Richteru pogodio je u srijedu u ranim jutarnjim satima dijelove gusto naseljenog Afganistana i Pakistana, objavio je američki geološki zavod (USGS).

– Nažalost, dogodio se jak potres u četiri okruga provincije Paktika, koji je usmrtio i povrijedio stotine naših sunarodnjaka i uništio desetke kuća – objavio je glasnogovornik vlade Bilal Karimi na Twitteru.

– Pozivamo sve humanitarne agencije da odmah pošalju timove u to područje kako bi spriječili daljnju katastrofu – napisao je on.

Zemljotres, koji je pogodio Afganistan u ranim jutarnjim satima, bio je jačine 6,1 stepena prema Richterovoj skali na dubini od oko 51 km, prema Američkom geološkom zavodu.

Potres se osjetio u rasponu od oko 500 km u Pakistanu, Afganistanu i Indiji, objavio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).