Afganistanske žene krenule u marš tražeći od Talibana kraj rata

Afganistan_napad_dzamija_talibani_Xihua

Desetine mirovnih aktivista među kojima i značajan broj žena je postavilo logor u afganistanskoj provinciji Helman, nakon što je autobomba ubila više od deset osoba na stadionu prošle sedmice, javlja Reuters.

Izlazak žena na demonstracije u regiji u kojoj su etnički Paštuni većina je rijetkost. One su najavile da će krenuti u marš prema oblasti koju kontroliraju Talibani zahtijevajući kraj rata.

– Izgubila sam sina u jednoj od eksplozija. Sada nemamo nikoga da nas podrži, tražim od Talibana da prihvate naš zahtjev za mir – rekla je Khial Bibi, jedna od učesnica u protestu.

Niko od zvaničnika nije uključen u demonstracije, radi se o spontanoj reakciji ljudi koji su svakodnevno izloženi smrtonosnim napadima. No, Talibani kažu da američke snage iskorištavaju demonstrante.

-Zabrinuti smo da će neprijatelji iskoristiti vas i vaša imena. Ako se nešto dogodi to je vaša odgovornost, jer mi smo u ratu, imamo brojne neprijateljske spletke i bit ćemo primorani da poduzmemo korake da ih neutraliziramo – saopćili su Talibani.

Predsjednik Ashraf Ghani je prošlog mjeseca ponudio mir Talibanima pozivajući ih da formiraju političku stranku.