Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusko Ministarstvo odbrane

Agresorskoj ruskoj vojsci u Ukrajini naređeno da napadne iz svih pravaca

rusija napad

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je šest brodova koji pripadaju ukrajinskoj mornarici potopljeno kod Zmijskog ostrva u Crnom moru

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je nakon odbijanja Kijeva da pregovara, svim trupama naređeno da napadnu u svim smjerovima.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je šest brodova koji pripadaju ukrajinskoj mornarici potopljeno kod Zmijskog ostrva u Crnom moru.

“Kada su ukrajinski brodovi napali ruske brodove u blizini Zmijskog ostrva, strateške bespilotne letjelice SAD-a RQ-4 Global Hawk i MQ-9A Ripper ( UAV) bili su u zoni provokacija”, rekao je Konašenkov.

Napominjući da će pojačati napade zbog odbijanja Ukrajine da pregovara sa Rusijom, Konašenkov je rekao: “Nakon odbijanja Kijeva da pregovara, svim trupama je naređeno da napadnu u svim pravcima”.

Kako je kazao, pod njihovom kontrolom su mjesta Šastje, Muratovo, Starognatovka, Oktjabrskaja i Pavlopolj.

“Obraćamo se narodu Ukrajine. Zahtijevamo od vlasti u Kijevu da odmah uklone svo teško oružje iz svojih domova i naselja gradova. Želim još jednom naglasiti da ruske oružane snage nisu pogodile nijedno naseljeno područje u ukrajinskim gradovima”, dodao je Konašenkov.

Velika kolona tenkova se kreće prema granici s Ukrajinom, odnosno prema Harkivu, javlja CNN. CNN je ranije objavio kako se najveća borba danas vodi upravo oko Harkiva.

“Ovo je nešto što gledamo tijekom cijelog dana. Sve više tenkova i ostale teške vojne opreme kreće se prema prvoj crti ratišta”, javio je CNN-ov dopisnik iz Belgoroda u Rusiji.

Rekao je i kako su danas čuli više zvukova raketnih bacača nego proteklih dana.

Ranije danas, visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je da se ruske snage suočavaju s “najžešćim otporom” njihovoj invaziji na sjeverni dio Ukrajine na dva područja: prema Kijevu i prema Harkivu.