Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši iranski predsjednik

Vraća se Mahmud Ahmadinedžad?

ahmadinejad
Foto: X

Ahmadinedžad, bivši pripadnik iranske Revolucionarne garde, prvi put je bio izabran za iranskog predsjednika 2005., a odstupio je iz utrke zbog ograničenja mandata 2013

Bivši iranski tvrdolinijaški predsjednik Mahmud Ahmadinedžad registrirao se za predsjedničke izbore 28. lipnja, organizirane nakon smrti Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u svibnju, javila je iranska državna televizija u nedjelju.

Međutim, mogao bi biti isključen iz utrke jer će Državno vijeće čuvara provjeriti sve kandidate i 11. juna objaviti popis onih koji su dobili zeleno svjetlo.

Zabranjena mu kandidatura

Ahmadinedžad, bivši pripadnik iranske Revolucionarne garde, prvi put je bio izabran za iranskog predsjednika 2005., a odstupio je iz utrke zbog ograničenja mandata 2013.

Državno vijeće čuvara zabranilo mu je kandidaturu 2017., godinu dana nakon što ga je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei upozorio da ulazak u izbornu utrku “nije u njegovu interesu ni u interesu zemlje”.

Između njih dvojice došlo je do razdora nakon što je Ahmadinedžad zagovarao provjeru Hamneijevog vrhovnog autoriteta.

Godine 2018. Ahmadinedžad je pisao Hamneiju pozivajući na “slobodne” izbore.

Hamnei je podržao Ahmadinedžada nakon što je njegov reizbor 2009. izazvao prosvjede u kojima su deseci ljudi ubijeni, a stotine uhićene, prije nego što su sigurnosne snage predvođene elitnom Revolucionarnom gardom (IRGC) ugušile nemire.