Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne dolazi u Banju Luku: Davutoglu podnosi ostavku na mjesto premijera Turske

davutoglu

Turski premijer Ahmet Davutoglu podnijet će ostavku na vanrednoj sjednici svoje vladajuće AK partije (AKP) kasnije ovog mjeseca, javljaju lokalni mediji.

Davutoglu izjavio je u četvrtak u Ankari kako uprkos tome što neće biti kandidat na predstojećem vanrednom kongresu AK Partije, ostaje u dobrim odnosima sa predsjednikom države Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Do zadnjeg daha ću nastaviti svoje dobre odnose s predsjednikom Erdoganom. Niko od mene nikad neće čuti niti je čuo ijednu riječ protiv predsjednika. To što neću biti kandidat na kongresu ne smije biti zloupotrebljeno. Čast predsjednika Turske i čast i ponos njegove porodice je moja čast. Njegova porodica je moja porodica”, rekao je Davutoglu u Ankari na konferenciji za novinare na kojoj je najavio kako neće biti kandidat na vanrednom kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) najavljenom za 22. maj.

Davutoglu je dodao kako ostaje u AK Partiji i nastavlja s obnašanjem dužnosti poslanika u parlamentu.

“Naša vremena su vremena uspjeha. Iza mog donošenja ovakve odluke ne krije se bilo kakav osjećaj neuspjeha, niti bilo kakav korak zbog kojeg se danas kajem. Svoju dužnost obavljao sam časno i dostojanstveno”, rekao je Davutoglu.

Spekulacije o njegovoj ostavci sve su brojnije, posebno nakon jučerašnjeg sastanka Davutoglua sa predsjednikom  Erdoganom, navodi BBC.

Davutoglu se protivi planovima Erdogana da prebaci Tursku na predsjednički sistem upravljanja.

Ne dolazi na otvaranje Ferhadije

Kako javlja BHRT, Turski premijer Ahmet Davutolu otkazao je posjetu Banjoj Luci.

On je trebalo da prisustvuje ceremoniji otvaranje obnovljene Ferhat-pašine džamije i obrati se prisutnima. Tursku vladu će na ovoj svečanosti predvoditi neko od aktuelnih ministra.

Do otkazivanja posjete došlo je u danu kada je stigla vijest da je turski premijer, zbog neslaganja sa predsjednikom Turske Redžepom Taipom Ergoanom, saopćio da odlazi sa mjesta predsjednika vlade.

Vanredni sastanci koji su uslijedili nakon toga onemogućili su dolazak premijera na svečanost otvaranja džamije u Banjoj Luci.