Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AK Partija osvojila 317 zastupničkih mjesta u parlamentu

davutoglu

U Turskoj su jučer održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je prema preliminarnim rezultatima nakon završetka brojanja svih glasova Stranka pravde i razvoja (AK Parti) izvojevala uvjerljivu pobjedu osvojivši 49,48 posto glasova, odnosno 317 zastupničkih mjesta u parlamentu koji broji ukupno 550 mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

aa_picture_20151102_6699555_web

Lider AK Partije i aktuelni premijer Turske Ahmet Davutoglu je, nakon proglašenja izborne pobjede, poručio da će formirati samostalnu vladu koja će nastaviti služiti državi i narodu u cjelini, te nastaviti razvojni trend koji je ova politička opcija započela prije 13 godina kada je prvi put došla na vlast.

Najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) jučer je osvojila 25,31 posto glasova, odnosno 134 zastupničke pozicije u parlamentu.

Prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP) osvojila je 10,75 posto glasova i dobit će 59 mjesta u parlamentu, odnosno Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

I opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP) je prešla izborni prag i osvojila 11,9 posto glasova, koji joj garantiraju 40 zastupničkih mjesta u parlamentu.

Preostalih 12 političkih partija nije prešlo izborni prag od 10 posto.

Jučerašnji izbori uslijedili su nakon što na bazi rezultata parlamentarnih izbora održanih 7. juna niti jedna partija nije mogla samostalno formirati vladu, a ni koalicioni pregovori nisu bili uspješni. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je iskoristio ustavnu ovlast i raspisao nove izbore.

Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine, a jučer je izabar 26. saziv nacionalnog parlamenta u modernoj historiji zemlje. Parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta i za formiranje vladeje potrebno najmanje 276 zastupnika, a AK Parti će u narednom mandatu imati čak 317 zastupnika i najavljuju stabilnu vlast.

Vrhvna izborna komisija (YSK) sinoć je potvrdila da su pomenute četiri partije ušle u parlament i najavila da će zvanični rezultati izbora biti potvrđeni sredinom novembra, nakon procesuiranja eventualnih pritužbi na izborni proces.

Jučerašnji izbori u Turskoj protekli su uz pojačane mjere sigurnosti i u izuzetno mirnoj i demokratskoj atmosferi, a nadležni su potvrdili na na ukupno 175.006 biračkih mjesta nije zabilježen niti jedan veći incident.