Ako haker govori istinu, avion se može oteti bez oružja i ulaska u kokpit

haker roberts

Haker i istraživač sigurnosnih sistema, koji je prošlog mjeseca izbačen s leta United Airlinesa, ranije je priznao FBI-u da je preuzeo kontrolu nad avionom i uspio njime letjeli neovisno od pilota u kokpitu.

Chris Roberts ispričao je tajnim agentima početkom godine kako je često znao upasti u sisteme za zabavu na avionima dok se nalazio u letjelici. U jednom je slučaju, navodno, uspio prepraviti kod za kontrolu potiska avionskih motora što mu je omogućilo da promijeni visinu leta, te usmjeri avion da leti bočno.

[pull_quote_center]Šokantna otkrića isplivala su u javnost samo mjesec dana nakon što je Roberts zadržan od strane FBI-a zbog objave na Twitteru da će možda hakirati sisteme United Airlinesova aviona na kojem se nalazio[/pull_quote_center]

Nakon razgovora s FBI-evim agentima 13. i 23. februara, 5. marta, te još jedno u aprilu, Robertsu su zaplijenjena prijenosna računala, nekoliko tvrdih diskova i USB memorije.

Međutim, osnivač sigurnosne kompanije One World Labs nikada nije službeno optužen za stvari koje tvrdi da je počinio.

Šokantna otkrića isplivala su u javnost samo mjesec dana nakon što je Roberts zadržan od strane FBI-a zbog objave na Twitteru da će možda hakirati sisteme United Airlinesova aviona na kojem se nalazio. Roberts je zbog “šale” da će hakirati sisteme i aktivirati ispuštanje maski s kisikom završio na višestanom ispitivanju u Syracusi.

roberts

Prema pisanoj izjavi, Roberts je neimenovanom FBI agentu rekao da je “identificirao ranjivosti” na brojnim letjelicama, a popis uključuje Boeing 737-800, 737-900, 757-200, te Airbus A-320.

– Kontrolu nad sistemom za zabavu na avionima postigao bi kroz elektronsku kutiju koja se nalazi instalirana ispod sjedišta u letjelici. Nakon što bi otvorio kutiju spojio bi se preko laptopa na sistem i imao pristup drugim avionskim sistemima – stoji u pismenoj izjavi koja potom opisuje ranije spomenute incidente.

Dodaje se kako je uspio i gledati avio saobraćaj koristeći informacije dobijene iz samog kokpita.

Iako mu je agent rekao da je “pristup mrežnom sistemu” aviona bez odobrenja prekršaj saveznog statuta, za svoja “nedjela” nikada nije bio optužen.

Robertsovu je pismenu izjavu prošlog mjeseca podnio FBI-ov specijalni agent Mark Hurley. Tvrdnje u dokomentu su donekle kontradiktorne onima koje Roberts ranije dao u intervjuu za Wired. Tamo je Roberts navodno rekao kako je nrapravio povećanje visine aviona, ali samo tokom simuliranog testa u virtuelnom okružnju, no da nikada nije to učinio dok se nalazio na letu. Isto tako, nije poznato na kojem je letu Roberts uspio skrenuti putanju aviona, kako tvrdi.

“Stvarno mi je teško povjerovati u njegove tvrdnje. No, ukoliko su istinite, Roberts treba ići u zatvor”, kazao je Jamie Blasco, istraživač sigurnosnih sistema i direktor AlienVault Labsa.

No, Roberts u svoju odbranu navodi kako je njegova diskusija s FBI-evim agentom o kontrolisanju leta izvučena iz konteksta. Uprkos tome, nije se mogao ukrcati na nedavni let iz Colorada za San Francisco.

“U svrhu najboljeg mogućeg interesa naših putnika i posade, gospodin Roberts zbog manipuliranja avionskim sistemima nije mogao ući na let United Airlinesa”, kazao je glasnogovornik UA, Rahsaan Johnson, te dodao da pristup sistemim, na način na koji ih Roberts opisuje, nije moguć.