Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poljski premijer

“Ako se saveznici dogovore, spremni smo Ukrajini poslati avione F-16”

f-16

Naglasio je da se njegova procjena “temelji na onome što zemlje NATO-a odluče zajedno” i da odluka zahtijeva “strateško razmatranje cijelog” saveza

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je potvrdio da je otvoren za slanje aviona F-16 Ukrajincima ako se navedena odluka donese zajedno s NATO saveznicima.

“Da je to odluka cijelog NATO-a, bio bih za slanje borbenih aviona”, rekao je Morawiecki u intervjuu za Bild.

Naglasio je da se njegova procjena “temelji na onome što zemlje NATO-a odluče zajedno” i da odluka zahtijeva “strateško razmatranje cijelog” saveza.

Tvrdi da bi zapadni saveznici trebali koordinirati bilo kakvu isporuku borbenih aviona “jer je ovo vrlo ozbiljan rat i Poljska ne sudjeluje u ovom ratu, kao ni NATO”.

SAD, Britanija i Njemačka su tokom proteklih dana isključili opciju slanja borbenih aviona. Ipak, čini se da je Francuska puno otvorenija prema toj ideji. Predsjednik Emmanuel Macron je u ponedjeljak poručio da slanje borbenih aviona nije tabu tema. Jedino je istaknuo važnost toga da se borbeni avioni ne iskoriste za dodatnu eskalaciju rata ili za gađanje ciljeva na ruskom teritoriju.