Ako želite putovati u SAD uvode se nova pravila za dobivanje vize

Viza_SAD333

Osobe koje žele putovati u Sjedinjene Američke Države uskoro će trebati navesti svoje identitiete na društvenim mrežama, stare telefonske brojeve kao i adrese elektronske pošte, prema planu State Departmenta objavljenom u petak.

Ta mjera će zahvaćati 10 miliona osoba godišnje koje žele dobiti turističku vizu ili useliti u Sjedinjene Države, ali se neće odnositi na diplomatske putnike ni vladine dužnosnike. U tom tekstu se ne spominje Program izuzeća viza (ESTA), koji uživa četrdesetak bogatih zemalja, od kojih su 30 u Europi.

Obrazac ispunjen na internetu omogućuje tim građanima da ostanu 90 dana u Sjedinjenim Državama bez prolaska teške procedure ishođenja vize. Objavom u petak otvara se razdoblje javne rasprave od 60 dana o tim promjenama koje bi trebale biti potvrđene 20. maja.

Putnici bi trebali precizirati društvene mreže u kojima su sudjelovali, navesti kojim su se “identitetima koristili” na tim platformama tokom pet prethodnih godina prije datuma podnošenja zahtjeva. Moraju navesti i brojeve telefona, adrese elektronske pošte i putovanja u inostranstvo, prema dokumentu objavljenom u američkom službenom listu (Federal Register).

Te poteze je prvi put spomenuo predsjednik Donald Trump govoreći i o naprednoj provjeri osoba koje žele doći u Sjedinjene Države, što su organizacije za građanska prava oštro kritizirale u ime zaštite privatnog života, dok vlasti ističu da bi im to omogućilo identificirati moguće ekstremiste.

Tokom posljednje fiskalne godine 559.536 osoba je predalo molbe za imigracijsku vizu i 9,7 miliona za razne američke vize, prenosi Hina.