Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjanmar

Aktiviralo se klizište u rudniku: Voda navrla u jezero, više od 30 mrtvih

klizište u rudniku
Foto: Screenshot/Twitter

Vlasti su sva tijela rudara, osim jednog, vratila rodbini. Klizište je potjeralo vodu u obližnje jezero i zarobilo rudare

U klizištu u rudniku žada u sjevernom Mjanmaru poginule su najmanje 32 osobe, rekao je danas dužnosnik lokalne vatrogasne službe. Do odrona je došlo u nedjelju u planinskom gradu Hpakant u državi Kachin, rekao je za CNN Sa Tay Za iz vatrogasne službe.

Vlasti su sva tijela rudara, osim jednog, vratila rodbini. Klizište je potjeralo vodu u obližnje jezero i zarobilo rudare.

Mjanmar proizvodi oko 70% svjetskog žada, a u Hpakantu se nalaze neki od najvećih i najunosnijih svjetskih rudnika tog minerala, vrijednih milijarde dolara.

Industrija vrijedna tridesetak milijardi dolara

Neprofitna nadzorna skupina Global Witness navodi da je industrija rudarenja žada prepuna sukoba, korupcije, iskorištavanja i ekološki destruktivnih praksi.

Procjenjuje da je mjanmarska industrija žada 2014. vrijedila oko 31 milijardu dolara, što je tada iznosilo gotovo polovicu službenog BDP-a zemlje.

Rudari su često siromašni migranti iz drugih dijelova zemlje te im stalno prijeti pogibelj i ozljede od klizišta. Kada su jake kiše 2020. pokrenule klizište u rudniku žada u Hpakantu, poginulo je više od 160 ljudi. Slična smrtonosna katastrofa dogodila se na istom području i 2021.