Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aisoltan Nijazova

Aktivistica bliska Pussy Riot puštena iz pritvora u Hrvatskoj: U šoku sam

PXL_Ajsoltan Nijazova (1)

Po izlasku iz Remetinca Nijazova se obratila novinarima

Aisoltan Nijazova, članica grupe za podršku punk-sastava Pussy Riot i njihova prijateljica puštena je 3. juna iz zatvora Remetinec u Zagrebu.

Ona je 30. maja uhapšena po međunarodnoj potjernici koju je za njom raspisao Turkmenistan, zbog čega joj je bio određen ekstradicijski pritvor.

Odlučilo je tako vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, koje je usvojilo žalbu njene odbrane, te je preinačilo odluku suca istrage.

Po izlasku iz Remetinca Nijazova se obratila novinarima.

“U šoku sam, prije sat vremena razgovarala sam sa svojom advokaticom i mislili smo da ću ostati za vikend”, kazala je.

“Ovo je zatvor za muškarce. Ovdje ne postoje pravila za žene. Muškarci mogu ići u šetnju dva puta dnevno, ujutro i popodne, žene mogu navečer, ne mogu vidjeti ni sunčevu svjetlost. Htjela sam joggirati, ali nisam mogla. Muškarcima je omogućen fitness “, kazala je o situaciji u zatvoru u Remetincu.

Hrvatska policija uhapsila je Nijazovu 30. maja na ulasku u Hrvatsku iz Slovenije.

Nju turkmenistanski režim traži zbog navodne pronevjere novca, odnosno zbog navodne krađe 40 miliona dolara iz tamošnje središnje banke.

Ona i njeni simpatizeri odbacuju optužbu kao montiranu i politički motiviranu, podignutu nakon što se njen otac pridružio opoziciji režimu, bio uhapšen i umro u zatvoru.

Pussy Riot i advokatica Lina Budak u srijedu 1. juna su ispred zatvora Remetinec poručile da se uhapšenoj članici njihove grupe za podršku Ajsoltani Nijazovoj ne može ponovno suditi, jer je svoju kaznu već izdržala u zatvoru u Rusiji, po optužnici iz Turkmenistana.

Članica Pussy Riota Marija Aljohina kazala je pred zatvorom Remetinec da je Turkmenistan jedna od najgorih diktatura na svijetu.

“Nešto poput Sjeverne Koreje, ali slabije poznato”, dodala je.

Hapšenje Alje Nijazove osudile su brojne nevladine udruge u Hrvatskoj.

Pussy Riot je 30. maja održao koncert u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.